Annons:

Sök

Annons:

REPLIK: Med minskad fattigdom kommer också minskad klimatpåverkan

Debattörerna menar att tillväxt är nyckeln för att lösa klimatkrisen. Genrebild. Foto: MostPhotos

REPLIK: Med minskad fattigdom kommer också minskad klimatpåverkan"

Annons:

Sverige har sedan Gripenstedt införde näringsfrihet på 1860-talet varit en liberal marknadsekonomi och det har tjänat oss väl. De innovationer som lade grunden för storföretag som Ericsson, Bofors, AlfaLaval hade aldrig kommit till stånd utan näringsfrihet och kapitalistisk marknadsekonomi.

På samma sätt är det teknisk utveckling som kommer att öka tillväxten och göra världen lite bättre steg för steg, och med minskad fattigdom kommer också minskad klimatpåverkan.

Politiken ska spegla hur människor vill leva sina liv och se till att det finns ett bra samhälle för oss att leva, verka och bo i. Lag och ordning står riksdag och domstolsväsendet för, försvar och en stabil utrikespolitik står regeringen för. Regionerna ansvarar för sjukvård och kommunerna har sin kärnverksamhet att säkerställa för sina invånares sociala, ekonomiska och miljömässiga livsvillkor.

*

Politiken skall varken styra näringsliv eller bestämma hur teknisk utveckling ska gå till. När innovatörer får goda förutsättningar skapas goda idéer och bra produkter och tjänster, och det är så vi får till stånd utveckling av en framtid som är mindre belastande för klimatet.

Det framgår med all tydlighet att debattörerna förordar det socialistiska planekonomiska samhällssystemet som vi redan har facit av- det funkar inte och det åsamkar människorna i det ett stort lidande.

1.        Utsläppshandel kan vara ett bra styrmedel, eftersom ekonomiska incitament driver innovation och utveckling. Dock måste tillväxten först säkras eftersom det kräver ett visst mått av välstånd för att människor ska prioritera miljö- och klimatpåverkan.

2.        Stöd av olika former är inget annat än ett socialistiskt sätt att ta medborgarnas pengar och fördela genom politisk styrning. Däremot är avdrag ett bra incitament- visa att din verksamhet bidrar till minskad klimatpåverkan och få sänkt skatt.

3.        Infrastruktur är en typisk statlig uppgift och ska givetvis prioriteras. Men endast för de delar som tjänar allmän nytta, och kan användas gemensamt. Regeringen gör helt rätt i att inte subventionera anslutningar för vindkraft till havs. Däremot är det del av statlig infrastruktur att stamnätet kan ta emot elproduktion.

4.        Debattörerna har helt rätt i att attraktiva samhällen är bra. Men samhällen skapas av att människor väljer att bo, leva och bedriva sin verksamhet där. Människan är fri att välja själv, och denna frihet skapar innovation och tillväxt. Detta är tydligt i Västra Götaland, där allt fler unga familjer väljer att skapa sitt drömliv på landsbygden- samtidigt som de behåller sina jobb i storstäder som Göteborg, Borås och Jönköping.  Att jobba hemifrån ger liv åt landsbygden och de små kommunerna ökar sin skattebas. Det handlar om tillgång och efterfrågan, om människans fria vilja- inte om statlig styrning och stora satsningar.

5.        De som väljer att bo och verka på landsbygden vill inte ha vindkraft i sitt närområde. Punkt slut. Det finns inga pengar i världen som kan ersätta förlorad nattsömn och förlorade fastighetsvärden. Att ge kommunerna ersättningen är inget annat än ren och skär muta när det är invånarna på landsbygden som lider skada.

6.        Tillståndsprocesserna är faktiskt inte speciellt långa. Det tar numera ca 6 månader för länsstyrelsen att handlägga en ansökan om miljötillstånd för miljöfarlig verksamhet som vindkraften är. Det som tar tid är handläggningstiden hos domstolarna, eftersom nästan alla tillstånd överklagas av de närboende. Att säga att tillståndsprocessen ska kortas är ett sätt att säga att de som lider skada ska tas ifrån sin lagstadgade rätt att få sin sak prövad i domstol.

*

Detta är ytterligare en punkt som avslöjar de socialistiska värderingar som debattörerna hyser.

Avslutningsvis är energiproduktion inget som varken regioner eller kommuner ska ägna sig åt. Om så hade varit fallet – varför fick inte kommunalpolitikerna i södra Sverige frågan om det var lämpligt att stänga ner två reaktorer i Ringhals, hela Barsebäck och två reaktorer i Oskarshamn? 

Vi hoppas att våra sex kommentarer uppmärksammas av alla marknadsliberala politiker, både kommunalt, regionalt och centralt. Sverige behöver återställa den stabila baskraft som vi tagit alltför given och sluta upp med dessa tekniska, ekonomiska och politiska gröna utopier.

Maria Vemdal, Civilingenjör Industriell Arbetsmiljö med examen från Luleå Tekniska Universitet

Michael Klein, driftsingenjör specialist inom elsystem

Peter Mellberg, Civilingenjör Elektroteknik med examen från Kungliga Tekniska Högskolan

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: