Annons:

Sök

Annons:

Dramatisk ökning av anmälda narkotikabrott

Foto: MostPhotos

Dramatisk ökning av anmälda narkotikabrott

Antalet anmälda narkotikabrott har stigit rejält det första halvåret i år. Hela 51 procent sedan 2019. Men polisen tror det handlar om att de kunnat ägna tid åt kontroller, snarare än att tillågången har ökat. 

Annons:

Polisen kraftsamlade under helgen i Kalmar. Närmare 20 personer misstänks för narkotikabrott efter polisens insats. På deras Facebooksida berättar de om att flertalet beslag gjordes i Stadsparken. 

Dagens Kalmar har tagit fram siffror som visar att antalet beslag och anmälningar har ökat rejält under de två senaste åren. Under första halvåret 2019 så gjordes 473 anmälningar, i år fram till 1 juni är samma siffra 715. Det innebär en ökning på 51 procent. 

Haschtorka i Kalmar

Detta samtdigt som källor till Dagens Kalmar rapprorterar om liten tillgång på framförallt cannabis och därför högt pris. 

– Kalmar har under stora delar varit torrlagt på marijuana och hasch under pandemin, priset har stigit rejält också, berättar en person som är insatt i droghandeln i Kalmar. 

Detta verkar också överensstämma med rapporter från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, SOM visar på en minskning av cannabistillgängligheten. Gatupriset på hasch har ökat med runt 25 procent och grossistpriset med 40 procent under det första halvåret 2020 jämfört med motsvarande period 2019. 

Polisen tror dock inte att den dramatiska ökningen av antalet anmälningar handlar om ett ökat bruk. 

– Nej, i synnerhet under pandemin har vi fått större möjligheter till riktade insatser, bland annat mot narkotika, säger Niko Kalcidis, kommunpolis i Kalmar. Det har givit resultat. Vi tror kanske det är en liten ökning, men inte alls i samma omfattning som siffrorna visar. 

 

Fakta

 

 

 

Brottskategorier

År

Anmälda brott

Kalmar

Narkotikabrott

2021

715

Kalmar

Narkotikabrott

2020

551

Kalmar

Narkotikabrott

2019

473

Siffrorna gäller för tidsperioden 1 januari till 1 juni och kommer från polisen. 

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: