Annons:

Sök

Annons:

Prisregn med länskopplingar – Smålands akademi har prisat kulturarbetare

Jan Dzedins får Jon Engströmpriset. Foto: Anders Blank

Prisregn med länskopplingar – Smålands akademi har prisat kulturarbetare

Två musiker, en författare, en teaterman och ett företagspar. Där har vi de som prisas av Smålands akademi. Nytt är också att biskopen tar säte i sammanslutningen. 

Annons:

Smålands akademin har gjort sina val. Sammanlagt fem priser har delats ut och tre av dem har kopplingar till Kalmar län. 

Martin Widmark är delårsboende i Rumskulla, i Vimmerby kommun och är kanske mest känd för den populära serien om Lassemajas detektivbyrå. Nu har han fått Emilpriset med motiveringen “för ett oförlikneligt författarskap som fått genomslag genom hela värden och för ett brinnande patos för att främja barn och ungas läsande”. Priset är på 30 000 kronor och sponsras av Astrid Lindgren AB. 

Men det fanns fler pristagare med koppling till norra länet. MusikernTomas Boström är född och uppvuxen i Ankarsrum, nu bor han på Gotland och har enligt Smålands Akademi en omfattande och särpräglad produktion av betydelsebärande texter och musik. Han har bland annat skrivit flera psalmer. Prissumman här är på 25 000 kronor, det är Växjö stift som sponsrar. 

Kulturchefen i Emmaboda får pris

Teatermannen Jan Dzedins får Jon Engströmpriset, det är för sin mångsidiga och samhällsengagemang. Han är i dag kulturchef i Emmaboda men är ändå verksam. Han är snart aktuell i musikalen Ivar som ska ha premiär i Kalmar i början på nästa år. 

– När Smålands Akademi ringde trodde jag först det var ett skämt. När jag sedan såg vem som fått priset förut blev jag generad. Den senaste pristagaren Ulrika Knutsson är en akademisk och oerhört kunnig debattör och skribent. Jag är mer av en kulturens ”doer”, en producent och möjliggörare, säger han. 

Jon Engströmspriset delas ut var tredje år och är på 50 000 kronor. Sponsrar gör Stiftelsen Barometern. 

Smålands Akedemin beslutade också att tillsätta den vakanta stol nummer fem. Det är biskopen Fredrik Modeus som valts in.

 

 

Fakta

Övriga pristagare:

Smålands Akademis Linnépris: 

Inger och Mats Runesson. De får priset för deras arbete med att anlägga ängar runt om i Sverige som främjar pollinerande insekter, småfåglar och mullens ekosystem. Priset är på 40 000 kronor och sponsras av Sparbanken Eken. 

Smålands Akademis kulturpris: 

Sopranen Karolina Bengtsson får priset för sin unika röst och för att hon befinner sig i början av det som kommer att bli en strålande karriär. Priset är på 75 000 kronor och sponsras av Bertil och Gun Olsson. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: