Ulf Kristersson besökte skogarna utanför Smedby under onsdagen.
Foto: Anders Blank
Att få besök av en borgerlig statsminister tillhör inte vanligheterna. Fredrik Reinfeldt (M) besökte aldrig staden i officiella sammanhang under sina två mandatperioder som regeringschef. Kanske har de borgerliga sett Kalmar län som lite förlorat när det gäller röstande, att det inte är en “swing state”. Men länet kunde ha fällt avgörande 2022, då Centerpartiet var bara några hundra röster från ett mandat, hade det gått vägen hade Magdalena Andersson varit statsminister.
Men den officiella anledningen till att Ulf Kristersson ägnade onsdagförmiddagens besök i Kalmar är hans intresse för skogsnäringen. Därför var det kanske naturligt att besöka Naturbruksgymnasiet i Smedby.
– Jag har faktiskt aldrig besökt den här typen av utbildning, men jag är väldigt intresserad av skogsbruk.
Det syntes. Statsministern ställde frågor om fällning av träd och lastning av timmer. Och hade ett särskilt öga till de gröna skogsmaskinerna. Om detta var en blinkning till debatten av tillträdande presidenten Trump som under valkampanjen hotade att höja tullarna med 200 procent för skogsmaskiner om John Deere flyttade sitt företag till Mexiko.
Han hoppade in förarhytter på olika skogsmaskiner och en traktor, blev imponerad av tekniken efter att ha kört själv. Men det är inte bara ett intresse av skogsbruk som tog honom till Smedby, det handlade också om att belysa vikten av att vara självförsörjande i händelse av krig.
På tal om säkerhetsläget, blir det något luftförsvaregemente i Kalmar?
– I den ny försvarspropositionen så framgår det att vi ska fortsätta rusta, men vi ska inte bygga några nya regementen. De vi har ligger på strategiska platser.
Under eftermiddagen blev det också ett besök på OKG i Oskarshamn.
Ni sa nyligen nej till en stor vindkraftspark i Östersjön, är du orolig för energiförsörjningen?
– Vi kommer att bygga vindkraft på andra ställen. Och vi kommer att satsa på ny kärnkraft och på att effektivisera den vi har.
Det brukar vara krångliga tillståndsprocesser och ta många år?
– Vi ska bli snabbare i processen. Vi vill ha ett nytt kärnkraftverk klart till 2035.