Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Bygg ut den svenska kärnkraften

Ungsvenskarna anser att kärnkraften har minst inverkan på närmiljön. Foto: MostPhotos

DEBATT: Bygg ut den svenska kärnkraften

Kärnkraftens vara eller icke vara har varit och fortsätter vara omdiskuterad. Detta trots att vi under de senaste åtta åren har sett konsekvenserna av en kärnkraftsfientlig regering och vad effekterna blir av en kortsiktigt politisk vision. 

Annons:

En sorglig politisk vision, där frågan kring kärnkraftens roll i det svenska energisystemet har nästintill förintelse gjorts men trots misslyckandet av den förra regeringen så har det nya styret landat i ett annat beslut, nämligen att utveckla och fortsatt bygga ut den svenska kärnkraften.

 

 

Det som varit i fokus när man har byggt ny elproduktion under senare tid har varit hur man kan nå fossilfrihet och att minska koldioxidutsläppen från elproduktionen. Bland många av dem som tycker att detta är viktigt verkar man inte veta att det är just kärnkraften som är en av de energikällor som släpper ut minst koldioxid för den el som produceras över en livscykel.

*

 

 

Om man sedan ska börja prata om hur varje energikälla påverkar närmiljön så är kärnkraften också bättre än många av de förnybara energikällorna. För vattenkraften påverkas närmiljön och faunan med fisk och annat vattenliv som fastnar i turbinerna. För vindkraften påverkas natur- och kulturmiljöerna kraftigt och som även bidrar till utsläpp av mikroplaster.

 

 

En annan sak som är en stor fördel för kärnkraften är hur den är planerbar och icke väderberoende. För att kunna ha ett stabilt energisystem där energin i systemet alltid är i balans så måste vi ha vattenkraft och kärnkraft. Detta är viktigt eftersom Sverige är ett utvecklat industriland som hela tiden behöver el.

För att vi ska kunna fortsätta vara det så kan vi inte bygga ut vindkraften på det sätt vi gör då den är omöjlig att planera och bara producerar el när det blåser. Om man vill att företag ska etablera sig här i Sverige så måste de veta att de kan få el under alla dygnets alla timmar oavsett väder. 

 

 

Sammantaget är det rätt självklart att vi ska lägga mer fokus på att faktiskt bygga ut kärnkraften. Den är miljövänlig på flera sätt, där utsläppen av växthusgaser under dess livscykel är väldigt små, ett av de kraftslag som kräver minst material för den elenergi som produceras och den påverkar närmiljön väldigt lite. Men den är framförallt planerbar och kan förse oss med el när vi behöver den

 

 

 

Erika Glifberg

 

Kontaktperson Ungsvenskarna Kalmar län

 

Anton Lilljegren Johansson

 

Distriktsamordnare Ungsvenskarna Kalmar län

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: