Annons:

Sök

Annons:

Debatt: Efter omhändertagande av barn – “nu säger jag upp alla mina politiska uppdrag”

Emmabodapolitiker avsäger sig uppdrag efter att Kalmar kommun beslutat att omhänderta barn. Foto: MostPhotos

Debatt: Efter omhändertagande av barn – “nu säger jag upp alla mina politiska uppdrag”

Nu har jag sagt upp mina politiska uppdrag och sagt upp mitt medlemskap i partiet som jag varit med i sedan tonåren. Ett sådant drastiskt beslut måste vara av allvarligare skäl. Jag kan inte representera eller vara med i ett parti, där företrädare som leder  socialnämnden  omhändertar barn på lösa grunder. Tre tonåringar har omhändertagits av Kalmar socialnämnd. Motiveringen är att psykisk och fysisk misshandel samt omsorgsbrister skulle finnas i hemmet.

Annons:

2020: Ett trauma drabbar familjen. Äldsta barnet av 4 syskon går till vårdcentralen pga depression. Läkaren gjorde en orosanmälan och socialen startade en utredning. Plötsligt förvandlades familjens liv till ytterligare trauman. Äldsta barnet anklagar sina föräldrar för missförhållanden. Barnet har under flera år uppvisat oroväckande beteende som mamman flera gånger har sökt hjälp för via BUP och socialen men utan framgång. En polisanmälan gjordes men polisen lade ner utredningen efter förhör med övriga barn. Motivering: Det äldre barnet var inte trovärdigt. BUP gjorde nu en bedömning av det äldre barnet och misstänkte diagnosen Borderline (EIPS). Utredningen fortsätter hos soc men läggs senare ner.

2023: Hantverkare inkom med en orosanmälan om smutsigt och illaluktande hem samt med saker från golv till tak. De skulle utföra stambyte i fastigheten. Detta innebar ju att man tvingas plocka undan möbler och saker och att det då ser väldigt stökigt ut.

Ärendet gick till förvaltningsrätten som avslog begäran om omhändertagande med motiveringen att tillräckliga skäl inte fanns. Äldre barnets utsaga fick inte tas upp enligt rätten på grund av tidsperspektivet. Socialen överklagade och i nästa instans fick de rätt. Här godkändes den äldre barnets utsaga. Omhändertagande skall ske. Föräldrarna fick två val. Vi hämtar eller ni lämnar. De valde att själva lämna på socialkontoret. Vid tillfället fanns ca. 30-talet personer ur deras stora nätverk på plats (något som inte finns enligt socialen) bestående av skolkamrater med föräldrar, lärare mm. Socialkontoret låses och polisen tillkallas för att de känner sig hotade. Polis kom men uppfattade inget hot. Polis följde med in vid lämnande. I rapporten skrev polisen att de inte kunde uppfatta något hot men att socialens beteende var väldigt oprofessionellt.

Barnen hamnar på jourhem i Skåne. Vid det första umgänget fanns inga restriktioner. Vid nästa umgänge blir det helt plötsligt hårdare restriktioner med övervakat umgänge i en av soc anvisade lgh. Efter ytterligare umgängen ställs allt umgänge in med motiveringen att föräldrar inte kan bemöta utan kränker barnen. Till saken hör att föräldrarna, av erfarenhet från tidigare möten med soc, alltid spelar in alla möten, samtal mm numera. Inspelningar bevisar motsatsen till dessa påståenden.

Rätten tar ingen hänsyn

Nu blir jourhem familjehem. Hemtagning begärs av föräldrar. Rättegång hålls. Den äldsta av tonåringarna med egen advokat vittnar själv. De yngre har ställföreträdare. Bevis med professionella personers avlyssning av inspelningar mm läggs fram. Begäran om hemtagning godkänns av alla advokater utom socialförvaltningen.. Tyvärr går rätten helt på förvaltningens linjer med påståenden att föräldrarna inte kan bemöta utan kränker barnen och med motiveringen att inga varaktiga förändringar skett. Ingen lyssnar på barnen. Rätten tar ingen hänsyn till bevisning som framförts av advokater.

Detta är en bråkdel av vad som hänt. Jag har känt familjen sedan innan barnen föddes. Föräldrarna har ett sätt som sticker ut och de vågar ifrågasätta. Barnen är lyckliga, harmoniska, livliga och väluppfostrade. Man får alltid en kram och uppskattning. Mamman är sjukpensionär, pappan arbetar för socialnämnden i en annan kommun där han är väldigt omtyckt och har stort förtroende. Jag har aldrig uppfattat mammans lägenhet smutsig eller illaluktande. Mycket saker finns men det är  välorganiserat. Socialen påstår att familjen inte har något socialt liv. Ett enormt nätverk finns som står upp för familjen. Mamman är scoutledare där barnen är med och de är väldigt omtyckta. Hon är också ordförande i skolans föräldraförening. Inget socialt liv? Varför skriver jag detta? Jo, för att uppmärksamma allmänheten, massmedia om detta fall och många andra liknande i vårt land. Kanske finns det någon som vågar ta upp detta i massmedia.

Per Engström - Har tidigigare varit politiker i Emmaboda kommun med uppdrag i bygg- och miljönämnd, utbildningsnämnden och fullmäktige för Socialdemokraterna.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: