Moderaterna menar att gårdsförsäljning gör Sverige lite friare, lite bättre.
Foto: MostPhotos
Tvärtemot vad socialdemokratiska olyckskorpar kraxat så genomförs reformen utan fara för vare sig folkhälsan eller Systembolagets existens. Den tidigare utredningen visade klart och tydligt att det är fullt möjligt att införa gårdsförsäljning, med vissa begränsningar, utan att äventyra det svenska detaljhandelsmonopolet. Detta har nu också bekräftats av EU-kommissionen som precis gett grönt ljus för förslaget. Samma utredning visade därtill att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker bara skulle generera 3,4 promille av den totala svenska alkoholkonsumption. En andel alltför blygsam för att anses utgöra hot mot folkhälsan.
Istället har nu länets vingårdar, mikrobryggerier och destillerier möjlighet att blomstra som besöksmål. Flera av dem har under många år frustrerat väntat i startblocken. Totalt i landet beräknas omkring 630 ölbryggerier, 90 destillerier, 50 vintillverkare och 80 cidertillverkare börja bedriva gårdsförsäljning. Arbetstillfällen kommer skapas, entreprenörskap och småföretagande gynnas. Kalmar läns landsbygd stärker sin attraktionskraft som turistdestination.
Det är ingen hemlighet att Moderaterna hade velat få på plats ett betydligt mer tillåtande system för gårdsförsäljning än vad som nu bara är veckor bort från beslut. Till skillnad från Centerpartiet, som kastade bort även denna hjärtefråga för att blidka sitt socialdemokratiska regeringsalternativ, går dock Moderaterna från ord till handling och tillåter gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.
Intressant blir det att se om socialdemokraterna, efter EU-kommissions klartecken, nu kommer att rösta för reformen eller om man håller kvar vid att gårdsförsäljning bäst genomförs med att Systembolaget lanserar en app.
Marie Nicholson (M), riksdagsledamot
Carl Dahlin (M), regionråd
Pär-Gustav Johansson (M), regionråd
Daniel Lindvall (M), oppositionsråd, Nybro