Genom livet händer det att vi hamnar i svåra situationer där vi behöver juridisk kunskap för att kunna hävda vår rätt. Kanske utsätts vi för näthat eller ett bedrägeri, eller så hamnar vi i en avtalskonflikt med en hyresvärd eller hantverkare. Här skulle skolan kunna spela en viktig roll genom att tidigt ge unga människor kunskap om vardagsjuridik.
I grundskolan ingår juridik i flera olika ämnen och då främst i samhällskunskapen och hem- och konsumentkunskapen. Samhällskunskapen ger framför allt kunskap om varför lagar finns, hur de skapas och hur de påverkar samhället. Hem- och konsumentkunskapen har ett tydligare fokus på vardagsjuridik, men då mest på konsumenträtt och inte på så många andra vardagsjuridiska frågor.
*
Resultatet är att skolelever i dag inte får tillräcklig kunskap om vardagsjuridik. En lösning skulle kunna vara att juridik görs till ett eget ämne i grundskolan. Men en lösning som sannolikt är mer realistisk och genomförbar är att vardagsjuridik lyfts fram mer i kursplanen för hem- och konsumentkunskap, som då också bör få fler undervisningstimmar.
Här är fem vardagsjuridiska områden som ungdomar i Kalmar län behöver ha kunskap om.
1. Näthat. Det sker allt fler brott på internet och ofta är det unga som drabbas. Men allt otrevligt som sker på nätet är inte olagligt. Som ung är det viktigt att känna till vad lagen säger och vad man ska göra om man utsätts.
2. Konsumentfrågor. När ungdomar själva börjar köpa varor och tjänster är det viktigt att känna till sina rättigheter som konsument. Det kan handla om vad som gäller kring reklamation, ångerrätt och företag som går i konkurs.
3. Bedrägerier. Allt fler personer utsätts för försäljnings-, kort- och kreditbedrägerier. Ungdomar bör få kunskap om hur man kan minska risken att bli utsatt och vad man ska göra om man ändå blir lurad.
4. Arbetsliv. Många får sitt första jobb i tonåren utan erfarenhet av kontrakt, lön och uppsägning. Med bättre kunskap om rättigheter i arbetslivet skulle färre unga utsättas för oschyssta arbetsvillkor.
5. Hyresavtal. Många unga vuxna hyr sin första bostad, ofta i andra hand. För att undvika missförstånd kring vad som ingår i hyran och vilka andra regler som gäller är det alltid viktigt att upprätta ett skriftligt hyresavtal.
Rättssystemet ska skydda alla, men gynnar den som förstår det. Ett större fokus på vardagsjuridik i skolundervisningen skulle göra fler unga i Kalmar län bättre rustade att förebygga rättsliga problem och undvika tvister i vuxenlivet.
Nadja Forsman, chefsjurist på HELP Försäkring