Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Rädda Barnen säger nej till sänkt straffbarhetsålder

Gängkriminalitet är en av de största samhällsutmaningarna som Sverige har idag. Det är nog de flesta överens om. En av de frågor som diskuteras allra mest kring denna utmaning, är att allt yngre barn rekryteras till kriminella nätverk.

Annons:

Regeringen har genomfört flera olika åtgärder för att stoppa rekryteringen och flera är på gång. Tidigare i år presenterades en statlig utredning med förslag om att sänka straffbarhetsåldern till 14 år för vissa grova brott. 

Rädda Barnen är starkt kritiska till en sänkning av flera anledningar: 

  • Barn har begränsad förmåga att se konsekvenser av sitt handlande Barn skiljer sig från vuxna i sin fysiska och psykiska utveckling. Till exempel har barn en begränsad förmåga att se konsekvenser av sitt handlande. Dessa skillnader utgör grunden för barns lägre straffrättsliga ansvar. Straff ökar inte heller barns förmåga att se konsekvenser och ta ansvar för sina handlingar. 
  • Sänkning av straffbarhetsåldern minskar inte brottslighet Det saknas stöd i forskning, för att en sänkning av straffbarhetsåldern bidrar till att barn fångas upp tidigt och att rekryteringen minskar. I värsta fall ökar andelen barn som begår och återfaller i brott. Det är erfarenheterna från Danmark efter att man 2010 sänkte straffbarhetsåldern från 15 till 14 år. Risken är att de kriminella nätverken helt enkelt anpassar sig efter en ny straffbarhetsålder och rekryterar ännu yngre barn in i allvarlig brottslighet. 

En sänkt straffbarhetshetsålder leder alltså inte till minskad brottslighet då den inte angriper orsakerna till att barn begår allvarliga brott. Rädda Barnen efterlyser i stället insatser från kommuner och regeringen, som förebygger att barn far illa och att barn får rätt stöd när de har begått brott. Det behövs evidensbaserad behandling och insatser med fokus på barnens individuella behov som kan stärka barns positiva utveckling och minska risker för att barn fortsätter att begå brott. 

Historiskt har Sverige präglats av en barnsyn som bygger på huvudregeln att barn inte ska behandlas som vuxna, utan som en grupp med egna förutsättningar och behov. Om detta förslag blir verklighet överger Sverige det synsättet, då barn under 15 år delvis ska behandlas som vuxna straffrättsligt. 

Förslaget kommer också att straffa redan utsatta barn och inte de vuxna som driver barn in i allvarlig brottslighet. Vi får aldrig lägga ansvaret för vuxenvärldens misslyckande på barn. Rädda Barnen säger därför nej till sänkt straffbarhetsålder. 

Alexander Finstad, ordförande för Rädda Barnens lokalförening i Kalmar 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: