Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Stoppa körkortsåterkallelse vid höga PEth-värden

Bilden är en genrebild. Foto: Pressbild/MHF

DEBATT: Stoppa körkortsåterkallelse vid höga PEth-värden

”Ingen ska dö av rattfylleri. Att återkalla ett körkort för någon som har en beroendeproblematik är ett hot mot trafiksäkerheten. Det vore bättre att föreskriva alkolås på recept, så att man kan garantera att föraren inte kan framföra sitt fordon påverkad”. Det skriver Tomas Jonsson, Trafiksäkerhetsansvarig hos organisationen MHF, och kräver ett stopp av körkortsåterkallelse vid höga PEth-värden.

Annons:

Av de som omkommer i trafiken förolyckas ca var 10:e person av någon som saknar ett giltigt körkort. Att återkalla ett körkort då man bedömt att någon har ett alkoholmissbruk eller överkonsumtion, leder i många fall till att föraren fortsätter att köra – utan körkort.

Forskning och statistik visar att det finns mer framgångsrika vägar att gå än att återkalla körkort. Ett tydligt exempel är att använda sig av alkolås. Idag används alkolås både till att kvalitetssäkra transporter och för dömda rattfyllerister som har möjlighet att ingå i ett alkolåsprogram, med villkor om alkolås i sin bil.

Vi vill att Transportstyreslen ges möjlighet att föreskriva alkolås på recept istället för körkortsåterkallelse vid missbruk.

Redan idag skulle alkolås kunna användas som hjälpmedel av Sveriges läkarkår för att följa upp om patienter med höga alkoholvärden följer läkarens ordinationer, och inte kör på fyllan. Men först måste då alkolåsen kunna klassas som hjälpmedel.

Vi vill att läkarna ska ges möjlighet att föreskriva alkolås på recept. Man ska inte behöva begå ett brott för att få hjälp och stöd med ett alkolås. Kostnaden för ett alkolås är idag inte mer än för många andra medicinska hjälpmedel som läkarna har i sin verktygslåda, för att stötta och hjälpa patienter att må bättre och leva ett bra liv. Alkolåsanvändande med uppföljning har i många olika studier visat sig vara ett bättre rehabiliteringsverktyg än många andra traditionella behandlingar för beroende.

Alla värden sparas i alkolåsen så att en läkare eller beroendesköterska med lätthet kan följa upp loggen och använda informationen som en viktig data i den fortsatta behandlingen. Då skulle fokus flyttas från totalkonsumtion av alkohol till om patienten försökt att köra bil påverkad.

I den allmänna debatten har det framstått som att det är Transportstyrelsen som bestämt att en människa med ett missbruk inte får inneha ett körkort. Detta styrs helt via EU:s körkortsdirektiv 2006/126/EG som idag sätter stopp för att människor som har ett alkoholberoende inte får inneha körkort.

Vi från MHF har tidigare gemensamt med VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut och ETSC, European Transport Safety Council, uppvaktat EU-kommissionen och dess generaldirektör, för mobilitet och transporter, för att få till en ändring av körkortsdirektivet. Nu ser det ut som om det nya 4:e körkortsdirektivet, som är under omröstning, kommer att tillåta personer med alkoholberoende att inneha körkort, om man sätter in alkolås.

Mot denna bakgrund vill vi att regeringen ger Transportstyrelsen i uppdrag att förbereda införandet av alkolås som en viktig åtgärd, i stället för körkortsåterkallse, vid missbruksdiagnos. Vi vill även att regeringen ger Socialdepartementet i uppdrag att utreda möjligheten för läkare att använda alkolås, eller likande utrustning, som ett hjälpmedel, för att förebygga och följa upp patienter som misstänks ha alkoholmissbruk eller en överkonsumtion.

Tomas Jonsson, Trafiksäkerhetsansvarig hos organisationen MHF

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: