Annons:

Sök

Annons:

I nästa vecka etableras sms-livräddare i Kalmar län. Via appen kan alla med kunskap om hjärt- och lungräddning anmäla sig.. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

SKA RÄDDA LIV I LÄNET: NU ETABLERAS NYA SMS-TJÄNSTEN

Nästa onsdag, 29 september, är det den internationella Världshjärtdagen. Och vilken dag kan lämpa sig bättre för att etablera tjänsten sms-livräddare i Kalmar län?
– Vår förhoppning är så klart att den ska bidra till att rädda liv i länet, säger projektansvarige Lollo Olausson på Region Kalmar län.

Annons:

Idén är enkel och genialisk. Är du över 18 år och har kunskap inom hjärt-och lungräddning kan du anmäla sig till ett register. Du laddar ner en app som känner av var du befinner dig och som larmar dig när SOS Alarm får larm om hjärtstillestånd i närheten.

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm kan de aktivera knappen och upp till 40 personer som är positionerade i närheten får larmet. Vanligtvis larmas hälften direkt till platsen för att börja med HLR, och hälften larmas för att hämta närmsta hjärtstartare, enligt Region Kalmar län. All information och kartor får man via appen.

Väldigt goda resultat 

Systemet har använts i över tio år i Stockholm med väldigt goda resultat. Under 2019 larmade SOS Alarm ut frivilliga sms-livräddare till 1 230 misstänkta hjärtstopp i Region Stockholm. I 46 procent av fallen var frivilliga sms-livräddare på plats före ambulans och kunde påbörja livräddande insatser, vars resultat ofta beror på hur snabbt man är på plats.

Regionerna runtomkring oss, Blekinge, Kronoberg, Jönköping och Östergötland, är anslutna, och nu är det alltså Region Kalmar läns tur.

Nästa onsdag, på Världshjärtdagen, etableras tjänsten sms-livräddare även hos oss.

Bidra till att rädda liv

– Den nya deltidstjänsten som samordnare för sms-livräddare i vår region är inte tillsatt ännu, men vi kommer väl förberedda och bemannade. Vi har ett projekt som arbetar med detta, så vi är redo, säger projektansvarige Lollo Olausson på Region Kalmar län.

– Det känns så bra att äntligen komma i gång. Vår förhoppning är så klart att den här tjänsten ska bidra till att rädda liv i Kalmar län. Vi har regelbundna utbyten med andra regioner, och det finns gott om fantastiska exempel där människor har blivit räddade, berättar Lollo Olausson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: