Annons:

Sök

Annons:

Västervikspolitikern Malin Sjölander bllev vittne till dagens fruktansvärda knivdåd i centrala Visby. Foto: Privat/MostPhotos (genrebild)

EXTRA: LOKALPOLITIKERN VITTNE TILL KNIVDRAMAT I VISBY

Västervikspolitikern och regionrådet Malin Sjölander hamnade mitt i dagens knivdrama i Visby. Från ett fönster bara meter från händelsen fick hon se hur ambulanspersonal jobbade för den knivhuggna kvinnans liv och när polisen omhändertog den misstänkte gärningsmannen.
– Det går inte att ta in vad som har hänt, säger en skakad Malin Sjölander.

Annons:

Västervikspolitikern Malin Sjölander (M), oppositionsråd i Region Kalmar län, befann sig bara meter från dagens fruktansvärda knivdåd i Visby.

Det var under Almedalsveckans sista dag som en kvinna knivhöggs i överkroppen vid Donners plats. Polisen uppger att en man i 30-årsåldern är gripen och misstänkt för försök till mord.

Kvinnan togs med ambulans till sjukhus och uppges vara allvarligt skadad.

"Fullständigt chockartat"

När knivdådet inträffade satt Malin Sjölander i möte på andra våningen i Donnerska huset som ligger precis vid brottsplatsen och med fönster som vetter rakt ut mot där dådet inträffade.

– Vi satt och pratade om barns tandhälsa när det blev tumult och folk helt plötsligt började skrika utanför fönstret. Vi såg inget i det läget, utan avslutade samtalet. Oroligheterna fortsatte och när vi tittade ut såg vi hur ambulanspersonal jobbade med hjärtmassage på en kvinna och poliser satt en bit bort med en gripen man, berättar Malin Sjölander.

– Det var fullständigt chockartat att se. Vårt möte var precis slut, men vi blev sittande i rummet eftersom vi inte visste om vi kunde gå ut. Förutom att vi var bestörta över att det låg en kvinna och kanske dog framför våra ögon, var ovissheten fruktansvärd. Vi visste ju inte vad som hade hänt – var det ett terrordåd, fanns det fler gärningsmän?

Innerstaden avspärrad

Efter cirka 20 minuter, när både ambulans och polis hade lämnat platsen, kunde Malin och de övriga mötesdeltagarna lämna rummet och gå ut.

– Nu är stora delar av innerstaden avspärrad, och det rör sig väldigt många poliser i västar här. Polisnärvaron när dådet inträffade var också enorm. Överallt ifrån kom det både uniformerade och civila poliser – killar i skjorta och shorts och tjejer i sommarklänning, som strax därefter hade polisväst på sig, berättar Malin Sjölander.

Malin hade flera av sina kollegor på andra möten i området runt Donners plats.

– Min man och flera andra som jag känner var i området. Det första vi gjorde var att ta reda på varandra och få reda på att alla mådde bra, och så skickade jag förstås till folk hemma om att jag var okej.

"Går inte att ta in"

Ännu har polisen inte berättat om gärningsmannen och offret är bekanta med varandra, eller sagt något om ett eventuellt motiv bakom knivattacken.

– Tänk om det inte finns någon relation mellan dem utan det handlar om ett vansinnesdåd, då kunde det ha drabbat vem som helst, säger en skakad Malin Sjölander.

Hur går dina tankar nu?

– Det har så klart varit en väldigt omtumlande och obehaglig dag. Vi satt verkligen på första parkett – tyvärr. Det går inte att ta in vad som har hänt, utan det kommer ta lång tid att smälta.

Malin Sjölander och hennes kollegor kom till Visby i lördags. I kväll tar de båten hem.

– Det ska bli skönt att komma hem till Västervik, säger hon.

Fotnot: På onsdagskvällen meddelar polisen att den attackerade kvinnan, som är i 60-årsåldern, har avlidit av sina skador. Ärendet utreds nu därför som mord.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: