Annons:

Sök

Annons:

Kvinnor i Kalmar föder allt färre barn

Det föds allt färre barn i Kalmar. Foto: MostPhotos

Kvinnor i Kalmar föder allt färre barn

Det föds allt färre barn. I Kalmar kommun har det hittills i år fötts 599 barn, men det finns ingen entydigt trend över tid, visar statistik från SCB. 

Annons:

Mellan januari och september i år föddes 599 levande barn i Kalmar kommun, enligt preliminär statistik.

– I början av 2000-talet steg den summerade fruktsamheten i Sverige. Från 1,5 barn per kvinna år 2000 till 2,0 år 2010. Därefter har det sjunkit och i fjol var det 1,7 barn per kvinna, säger Vitor Miranda, demograf på SCB.

Hittills i år har det fötts 599 barn. I genomsnitt föder Kalmarkvinnan 1,8 barn, i länet är det bara i Emmaboda som föder färre barn, där är siffran 1,6. 

 Kalmar den näst lägsta fruktsamheten i länet

– Jämfört med andra kommuner i Kalmar län sticker Kalmar kommun ut med den näst lägsta fruktsamheten. Bara i Emmaboda föder kvinnor färre barn i snitt, säger Vitor Miranda.

Fruktsamheten i Sverige har historiskt varierat över tid. Den påverkas bland annat av ekonomiska konjunkturer, utbildningsnivåer, deltagande i arbetsliv och olika samhällsfaktorer som till exempel förändringar i familjepolitiken.

– Men de senaste åren har det varit högkonjunktur i Sverige, och det har inte fattats några politiska beslut som borde ha drivit ned barnafödandet. Trots det har barnafödandet fortsatt minska. Forskningen har inget bra svar på varför, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är däremot svårt att förutspå.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: