Patrik Sjöberg och Sara Nilsson konfronterar en man som bestämt sexträff med ett barn. Foto: Dumpen
Under ett dygn förra veckan, mellan onsdag och torsdag, var Dumpen i Kalmar. De hade under en lång tid lurat ett antal Kalmarbo på nätet att de var barn som inte sa nej till sex. Och sju Kalmarmän fastnade i nätet. De blev konfronterade efter att ha sexchattat med de som de trodde var barn. När de sedan bestämde träff så blev de konfronterade. I chattloggarna finns grafiska skildringar av vad männen ville göra med barnen.
– Vi tog tre vid kurvan vid Stekhuset, alltså på en och samma plats, säger Sara Nilsson, initiativtagare till Dumpen.
Övriga togs på andra platser runt om i centrala Kalmar. Aldrig tidigare har Dumpen lyckats fånga så många på så kort tid.
– Men Kalmar är inte speciellt. Så här ser det ut i Sverige. Och det är inga vuxna som verkar bryr sig. Vi har myndigheter för allt i Sverige. Vi har en som jobbar med hemslöjd, men någon som verkligen arbetar med att ta hand om barnens rättigheter saknas.
Barnombudsmannen?
– De är tandlösa och får inte ingripa i individärende.
Efter att Dumpen konfronterat männen som börjar efterarbetet. De försöker alltid ha kontakt med dem och erbjuder hjälp. Men här dyker det också upp problem. Vården är dålig på att ta hand om hypersexuella och man får ofta betala den själv. Det är nästan uteslutande den här typen av missbrukare som Dumpen konfronterar. Alla är inte pedofiler, även om de finns.
– Det är otroligt jobbigt för dessa män när allt styrs av skrevet. Och de utnyttjar ofta barn som har trauman. Inte sällan som redan är under vård. I någon chattlogg skriver en man att flickan ska vänta med att ta livet av sig innan de träffats. Då förstår man hur stark driften är hos dessa män.
Hon menar också att det inte behöver vara ett livslångt stigma. En man, de konfronterade i Karlskrona i somras, går som vanligt ute på stan numera, får vård och är tacksam för den hjälp han fått av Dumpen.
– Skulle man fråga en man som sitter av ett straff på tre år för våldtäkt om han blivit stoppad av oss innan han begick brottet, så är jag säker på att han vore tacksam för vår insats.
Vad vill ni?
– Vi vill kriminalisera alla sexuella kontaktförsök mot barn. Detta skulle ge polisen verktyg att gå in i telefoner bland annat. Sen vill vi också förenkla vården av hypersexuella.
Hur går det?
– Det går långsamt, men vi kommer fram med små steg. Vi har varit i riksdagen två gånger under hösten. Och det har kommit flera motioner som nu kommer att behandlas.
Dumpen sysslar med det man skulle kunna beskriva som brottskonfrontation, även om det ännu inte är olagligt att söka kontakt med barn i sexuellt syfte. Det har funnits fall där män som de konfronterat har tagit livet av sig. Dumpen har varit utsatt för kritik under sedan de startade. Men nu har den lagt sig.
– Ja, man börjar väl inse hur vi jobbar och hur viktigt det arbetet vi gör är.
Sara Nilsson driver Dumpen tillsammans med förre höjdhopparen Patrik Sjöberg. De har båda erfarenheter av att ha blivit sexuellt utnyttjade.