Annons:

Sök

Annons:

Nynazister i Kalmar – men aktivititeten är låg här menar Expo

NMR-aktivister i Kalmar. Foto: Anders Blank

Nynazister i Kalmar – men aktivititeten är låg här menar Expo

I lördags genomförde Nordiska Motståndsrörelsen en demonstration på Kaggensgatan på Kvarnholmen. Men deras aktivitet här har minskat, menar Expo. 

Annons:

Många Kalmarbor blev nog lite förvånade när de fick se nynazister demonstrera mitt på Kvarnholmen. Det var en olaglig sammankomst som också blev polisanmäld. 

– Men det är inte helt enkelt att hitta någon arrangör när man inte ansökt om tillstånd, säger Robert Loeffel, presstalesperson region Syd. 

Enligt Expo så har aktiviteter från Nordiska Motståndsrörelsen minskat under förra året. När det gäller Kalmar så är det endast några få aktioner. Det handlar ofta om att dela ut flygblad eller visa sin närvaro. Däremot så har Jönköping blivit ett nytt stort tillhåll för nynazisterna. Det visar Expos årliga aktivitetsrapport bland högerextrema. 

Rapporten visar att antalet aktiviteter sjönk under förra året. Under 2023 genomfördes 1232 aktiviteter, en minskning med 31 procent jämfört med året innan, det lägsta antal som Expo uppmätt sedan 2008.

Ändrat sitt arbetssätt

Istället för stora, i förväg utannonserade marscher har organisationen valt att begränsa sig till vad man kallar för ”blixtaktioner” – små men plötsliga och ”spektakulära” manifestationer som ska provocera fram medialuppmärksamhet och som kräver färre deltagare för att uppnå avsedd effekt. Emellertid har organisationen sällan lyckats dra till sig någon betydande uppmärksamhet, med ett fåtal undantag som diskuteras nedan.

– I Kalmar finns nästan inga aktivister. De här som Kalmarborna såg kommer från Jönköpings län. En av de du tog bild på kommer från Eksjö, säger Jonathan Leman på Expo. 

Enligt honom så minskar NMR nationellt. Näste 7 som är Småland har börjat att rekrytera i Östergötlands län. Men bara för att Nordiska Motståndsrörelsen minskar så innebär inte detta att högerextrema åsikter tappar anhängare. Små mindre grupper skilda från NMR har bildats.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: