Annons:

Sök

Annons:

Högsommarvärme i länet – rekordet för september kan raderas ut

Glass kan vara bra i morgon. Då kan nämligen septemberrekordet raderas ut. Foto: MostPhotos

Högsommarvärme i länet – rekordet för september kan raderas ut

Ta semester, fram med badbyxorna och töm glasskontot. Det nationella rekordet kan nämligen raderas ut när högsommarvärme kommer i september.
– Det finns en möjlighet att slå rekord, säger Anna Belking, tjänstgörande meteorolog på SMHI.

Annons:

Det nationella rekordet för september månad är på 29,1 grader. Det uppmättes i skånska Steha 1975. Nu 49 år senare kan det rekordet eventuellt förpassas till historien. 

Det finns nämligen chans till ett nytt septemberrekord i Kalmar län under onsdagen. Temperaturen kan närma sig hela 30 grader till och med. Så den som tycker det är sommarväder redan i dag har att se fram emot.

– Det är ett högtryck i öster, ett lågtryck över Atlanten och det ger en tydlig luftström över landet. I Kalmar län kan vi få temperaturer på 27-28 grader eller ännu högre. Allra varmast blir det nog i Västra Götaland, men det kan närma sig 30 grader i de inre delarna av Kalmar län. Ut med kusten blir det något lägre, säger Anna Belking, meteorolog på SMHI.

I länet är rekorden i september från 1886 i Västervik och 2019 i Målilla. Då var det 29 grader som uppmättes. 

– Det finns en möjlighet i de inre delarna av länet att få ett nytt septemberrekord. Det återstår att se och lär vara precis på gränsen. Men det kommer vara högsommarvärme till och med, för det är över 25 grader.

Blir varmt resten av veckan med

Även under återstoden av veckan kan det vara läge att damma av badbrallorna och stoppa tillbaka höstjackan i garderoben.

– Det är framför allt onsdagen som är så pass höga temperaturer, men även under torsdagen kan det bli 27-28 grader i de inre delarna av länet. Fredagen blir också varm, men det blir nog några grader lägre, kanske runt 20-25 grader. 

Hur blir helgen?

– Som det ser ut nu blir helgen torr i hela landet. Det blir inte lika varmt som onsdag och torsdag, men temperaturerna kommer nog vara runt 20-25 grader då också. I början på nästa vecka är prognosen mer osäker.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: