Annons:

Sök

Annons:

Fastighetsägarna – “Fjärrvärmebolagen måste sansa sig”

Jonas Hellberg uppmanar fjärrvärmebolagen att sansa sig. Foto: Jorge Gelati

Fastighetsägarna – “Fjärrvärmebolagen måste sansa sig”

Priserna på fjärrvärmen fortsätter uppåt. Nu höjer Kalmar Energi taxan med 12 procent. “ Det finns risk för att fjärrvärmebolagen prisar ut sig själva”.

Annons:

Det blir ytterligare en höjning av taxan för fjärrvärmepriset i Kalmar nästa år. Bolaget Kalmar Energi har aviserat att de höjer priset med 12 procent. Det har blivit dyrt att vara fjärrvärmekund. Förra året höjdes taxorna i snitt med 15 procent i landet. Det är den högsta höjningen sedan man började mäta prisutvecklingen för 30 år sedan. 

–Inför denna utveckling står både kunder och fastighetsägare maktlösa. Priset sätts utan egentlig möjlighet till förhandling eller påverkan. Som konsument på en monopolliknande marknad saknas ett acceptabelt skydd. 

Prissättningen måste ses över nationellt

 Fastighetsägarna menar att ordningen på fjärrvärmemarknaden därför måste ses över nationellt. De senaste årens chockliknande höjningar har satt fingret på behovet av ett ökat konsumentskydd. Fjärrvärmelagen behöver ses över för att stärka kundens ställning och öppna upp för nya aktörer och affärsmodeller, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna.  

Han menar att fjärrvärmebolagen måste börja sansa sig och tänka på fjärrvärmens långsiktighet. 

– Som det är nu finns en stor risk att fjärrvärmebolagen prisar bort sig själva. I stället för att fortsätta vältra över alla kostnadsökningar på kunderna bör ägarna se över avkastningskraven och bolagen ta initiativ till större egna effektiviseringar.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: