Annons:

Sök
Kärnkraftsövning – mätpatruller med full utrustning kommer att åka runt

Länsstyrelsen i Kalmar ansvarar för en stor kärnkraftsövning. Foto: MostPhotos

Kärnkraftsövning – mätpatruller med full utrustning kommer att åka runt

Denna vecka är det en stor kärnkraftsövning. Personer i full utrustning kommer att åka runt och göra mätningar. 

Annons:

Länsstyrelsen övar idag och fram till torsdag strålningsmätning. Det är flera myndigheter, länsresurser som tillsammans med norska motsvarigheten till Strålsäkerhetsmyndigheten som kommer att finnas på plats vid den upprättade fältplatsen i Mönsterås. 

 – Onsdag den 23 oktober kommer mätpatrullerna att öva med full skyddsutrustning i de bilar som åker runt om i länet för att göra mätningar. Det kan såklart väcka frågor om man ser personer röra sig ute med både skyddsdräkt och skyddsmask. Vi vill då vara väldigt tydliga med att inget har hänt och att detta bara är en övning, säger Frida Tidäng som är projektledare för kärnkraftsövningen KKÖ24.

Med på övningen är också Frivilliga Flygkåren i både Kalmar och Hallands län som kommer att göra mätningar från luften med bas Kalmar flygplats. Om väder och andra förhållanden är gynnsamma kan även sjöräddningens helikopter göra överflygningar runt om i länet. 

– Det är samma sak där, vi vill påminna allmänheten om att detta också bara är en del i övningen, påpekar Frida Tidäng

Övningen syftar till att öka kunskap och skapa trygghet

Övningen bidrar till att öka kunskap, skapa trygghet och stärka samverkan mellan olika aktörer.  Den avslutande delen med strålningsmätning är något, som om det vore skarpt läge, föregår och ligger till grund om beslut av olika skyddsåtgärder. Det kan handla om att kanske stanna inomhus och i vissa fall bli uppmanad att ta de förhandsutdelade jodtabletterna om man bor nära kärnkraftverket. Även i ett större område och längre bort från kärnkraftverket kan det handla om att behöva utrymma befolkningen under kortare period eller längre tid, för att det skulle kunna vara hälsofarligt att bo eller vistas där. Strålningsmätning är en del av den totala kärnenergiberedskapen.

Vart sjätte år står Länsstyrelsen Kalmar län som ansvarig för en sådan här stor nationell övning. Övriga år sker övning med utgångspunkt från de övriga två kärnkraftverken i Sverige; Forsmark i Uppsala och Ringhals i Halland.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: