Annons:

Sök

Annons:

Ny rapport – matsvinnet minskar för långsamt

Matsvinnet i Sverige minskar för långsamt. Foto: MostPhotos

Ny rapport – matsvinnet minskar för långsamt

Minskningen i hushållen från 2020 till 2023 var mindre än man tidigare trott. Matsvinnet i Sverige minskar för långsamt, enligt en ny rapport från Natuvårdsverket.

Annons:

Matsvinn är mat som hade kunnat ätas upp men som slängts i onödan. I hushållen slängdes i genomsnitt 16 kilo ätbar mat per person i soporna under 2023.

Det visar en ny rapport från Naturvårdsverket. Siffran var tidigare 15 kilo, men den visade sig vara felaktig och har nu reviderats. 18 kilo mat och dryck hälls dessutom ut i avloppet. 

Matsvinnet uppstår i alla led i livsmedelskedjan.

– Det är positivt att medvetenheten om matsvinn har ökat och är god bland hushållen. Men trots att många säger att de vill minska sitt matsvinn slänger vi fortfarande mycket mat. Fler aktörer behöver bidra för att skapa bättre förutsättningar för konsumenterna och hjälpa dem att gå från ord till handling, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Trenden har mattats av

Tidigare hade Sverige en starkt nedåtgående trend gällande hushållens matsvinn. Nu har den mattats av. Reviderad statistik för 2021 och 2022 visar att mängden matsvinn från hushållen legat stabilt sedan 2020. Minskningen är endast ett kilo per person mellan 2020 och 2023.

– De här resultaten är en väckarklocka. För att vi ska nå de nationella etappmålen och globala målen måste vi intensifiera våra insatser. Det gäller självklart för alla delar av livsmedelskedjan, men inte minst hushållen där mycket matsvinn uppstår, säger Karin Fritz.

Ska halveras globalt

FN har som mål i Agenda 2030 att det globala matsvinnet ska halveras. Regeringen har beslutat att Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030, men ambitionen är att hålla ännu högre takt.

– Vi har långt kvar till målen och måste fortsätta att prata om matsvinnet och dess konsekvenser. Och alla aktörer behöver fortsätta stötta hushållen med kunskap om planering, förvaring och hur man kan ta hand om maten innan den hamnar i soporna, säger Karin Fritz. 

Tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket har Livsmedelsverket ett pågående regeringsuppdrag för att arbeta med matsvinnsfrågan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: