Antalet kvinnor som söker hjälp har fördubblats från 2023 till 2024. Även de stödinsatser som görs har ökat kraftigt. Behovet av stöd hos våldsutsatta kvinnor har skjutit i höjden. Detta samtidigt som kvinnojouren dras med ekonomiska svårigheter och ny problematisk lagstiftning.
– Vi täcker södra Kalmar län och där är det i dagsläget bara Kalmar, Oskarshamn och Borgholm som tecknar långa samarbetsavtal med oss. Övriga går från budgetår till budgetår och i vissa fall måste vi kräva ut de utlovade pengarna, säger Pernilla Printz, verksamhetsansvarig.
Anledningen till den negativa utvecklingen är svår att bedöma.
– Ja, vi vet inte exakt varför. Vi hade också en ökning under pandemin också. Men våldet brukar öka i sämre tider, säger hon.
Män som söker sig till jouren ökar
Även våldsutsatta män kan söka sig till jouren och de gör det.
– Jag har ingen exakt statistik sammanställd men min känsla är att även antalet män som söker sig till oss har fördubblats. Varför vet vi heller inte riktigt.
Som om det inte var nog med en höjd arbetsbelastning har det också kommit lag om tillståndsplikt för skyddade boende. Denna kom främst fram för att stärka skyddet för barnen och i nuläget även få bort kriminella organisationer från verksamheten.
– Vi är en ideell förening så här finns inga pengar att hämta från några kriminella gäng. Men detta innebär att vi måste ha endast anställd personal på boendet och det innebär kraftigt ökade kostnader för oss. Det finns en risk att många av landets jourer, inklusive vår, tvingas att lägga ner det skyddade boendet om inte stödet och förståelsen, från samhället i stort, men från kommunerna i synnerhet, ökar kraftigt,
Kvinnojourens skyddade boende som har tre platser för vuxna och för sex barn är nu pausat i väntan på svar från IVO.