Socialförvaltningen
Foto: MostPhotos
- Vi tar alla lex Sarah-rapporteringar på allvar. Lex Sarah är en del av vårt systematiska kvalitetsarbete för att verksamheten ska utvecklas och missförhållanden rättas till, säger Malin Holgert, verksamhetschef på socialförvaltningen i Kalmar kommun.
I ett av fallen blev en brukare mycket upprörd och lämnade sin bostad, vilket ledde till en allvarlig situation. I ett annat fall har en person under lång tid haft svårt att få rätt hjälp på grund av otydlig samordning mellan olika delar av verksamheten. Det tredje fallet rörde personalbrist, där en brukare tillfälligt blev utan hjälp då personal gick hem för tidigt utan att få in någon som täckte för den.
Kommunen uppger att man tagit händelserna på allvar och har vidtagit åtgärder för att undvika att liknande problem uppstår igen. Två av de tre inkomna rapporterna är avslutade.
I den rapport som inte är avslutad om en person som har svårt att få rätt hjälp, säger Malin Holgert att omedelbara åtgärder är vidtagna och att planering av långsiktiga åtgärder pågår.
Händelsen med personal som gick hem för tidigt hanteras som en avvikelse inom verksamheten. Enhetschefen har ansvarat för att säkerställa att all personal vet hur de ska agera vid oväntade situationer, såsom brist på bemanning.
- Lex Sarah är en del av det systematiska kvalitetsarbetet, som bedrivs kontinuerligt och löpande, för att verksamheten ska utvecklas och missförhållanden rättas till. Men det finns alltid risker att missförhållanden inträffar och de åtgärder som beskrivs vara vidtagna och planerade i berörda rapporter, syftar till att minimera risken för återupprepning, säger Malin Holgert, verksamhetschef på socialförvaltningen i Kalmar kommun.