Bilden är tagen från pressmeddelandet på Haagkonventionens emblem – det internationella kännetecknet för märkning av betydelsefulla kulturegendomar Foto: Erika Hedhammar (CC BY)
Just nu arbetar man med att ta fram en lista över vilka kulturarv som ska omfattas av skyddet. Enligt Länsstyrelsen görs urvalet restriktivt och fokuserar på objekt som är unika för Kalmar län, men också på sådana som har betydelse ur ett nationellt eller internationellt perspektiv.
- Om dessa egendomar ändå skulle skadas eller förstöras finns det genom utmärkningen möjlighet att ställa förövarna inför rätta i internationell domstol, säger Daniel Tedenlind, antikvarie vid Länsstyrelsen i Kalmar län.
Skyddet gäller dock inte bara de platser som får Blue Shield-symbolen. Länsstyrelsen poängterar i sitt pressmeddelande att alla värdefulla kulturmiljöer är skyddade enligt lag, även i krigstid. Man vill ändå sätta upp symbolen som ett extra skydd.
Under sommaren 2025 kommer Länsstyrelsen att samverka med Försvarsmakten kring de utvalda objekten. Därefter kommer fastighetsägare och förvaltare att informeras om att deras egendomar har valts ut för utmärkning.
- Kalmar län har ett rikt kulturarv och många skyddsvärda kulturmiljöer. Vi är ödmjuka inför uppgiften att utmärka kulturegendom som ska skyddas med Blue Shield. Samtidigt ska vi arbeta med skyddet av alla värdefulla kulturmiljöer både i freds- och i krigstid oavsett om de har en blåvit sköld eller inte, säger Daniel Tedenlind.
Länsstyrelsen betonar att arbetet är en del av ett större ansvar för att bevara vår gemensamma kulturhistoria.