Kalmar slott med blommor
Foto: MostPhotos
Jobben har främst erbjudits inom vård och omsorg, socialt arbete, lokalvård, kök samt park- och utemiljö.
Den största andelen anställda är mellan 18 och 25 år som utgör hela 63,4%. Statistiken visar att 68,3 procent är kvinnor och 30,2 procent män och resten av procenten vill inte uppge.
- För många är det här det första sommarjobbet och en introduktion in i arbetslivet, säger Ann Gustafsson, som ansvarar för rekryteringen.
Ann Gustafsson berättar att alla anställda får en introduktion på arbetsplatsen, och insatserna anpassas efter tidigare erfarenhet. Inom vissa verksamheter krävs även särskild utbildning innan arbetet påbörjas. Ann säger att till exempel medarbetare som ska arbeta inom vård och omsorg går utbildning i lyftteknik och läkemedelskörkort.
Kalmar kommun använder enkäter för att följa upp både sommarjobbarens och verksamheternas upplevelser. Enligt Ann Gustafsson ligger resultaten till grund för förbättringar inför kommande år.
Det finns även samarbeten med privata aktörer. Bland annat med fastighetsägare kring boendelösningar för sommaranställda inom vården, i första hand sjuksköterskor som flyttar hit under sommaren. Kommunen ser gärna att fler sådana samarbeten utvecklas framöver.