En kock som lägger upp en pizza på ett fat.
Foto: MostPhotos
Totalt var det 7 restauranger som granskades i Kalmar. Kontrollerna visade på en rad brister, bland annat bristande hygienrutiner, felaktig hantering av livsmedel samt otillräcklig rengöring i köksmiljön.
En pizzeria hade fyra avvikelser sedan tidigare inspektion och fick fyra till efter denna. Det var bland annat hur lokaler och utrustning sköts, hygien både före och efter matlagning, personlig hygien, utbildning av personal, skydd mot skadedjur, hur maten kyls ner, vilka material som används i kontakt med maten och andra regler som ingår i livsmedelslagstiftningen.
Vid en av restaurangerna stod lagerdörren öppen mot köket utan något skydd mot skadedjur, vilket enligt kommunens inspektörer innebär en risk för att råttor och insekter kan ta sig in i lokalerna.
En annan restaurang uppgav i sin meny att de serverade parmesanost, men använde i själva verket grana padano. Detta är något som bryter mot EU:s regler för skyddade beteckningar och frivillig livsmedelsinformation. Samma restaurang ska även ha förvarat varm kyckling tillsammans med andra köttprodukter i kylskåp, vilket medför hygienrisk.
Flera av de granskade restaurangerna hade sedan tidigare fått anmärkningar om bristande allergenmärkning, brister som fortfarande inte hade åtgärdats vid uppföljande kontroller. I ett fall ska en restaurangägare dessutom ha vägrat att svara på frågor och inte samarbetat med livsmedelsinspektören.
Även en populär hamburgerrestaurang i Hansa City fick kritik för att diskmaskinen var kraftigt nedsmutsad och inte rengjord på rätt sätt.
Ingen av restaurangerna har i nuläget tvingats stänga, men samtliga förväntas vidta åtgärder. Två verksamheter har dock fått förelägganden med vite. Ena är den restaurang där restaurangägaren inte samarbetat och riskerar 30 000 kronor i vite om bristerna kvarstår vid nästa kontroll. Den andra är en bufférestaurang riskerar 55 000 kronor i vite om tre specifika brister inte åtgärdas.