Svenska pengar
Foto: MostPhotos
En man som hittat två antika silvermynt på sin mark vid Sandby socken i Mörbylånga, har nu fått ersättning från staten. Mynten hittades under 1970-talet vid arbete på åkermarken. De visade sig ha högt historiskt värde. Nu får upphittaren 1 100 kronor i ersättning från Riksantikvarieämbetet.
Mynten kommer från den persiska Samanid-dynastin och är från slutet av 800-talet eller början av 900-talet. Det rör sig om ett helt silvermynt och en fjärdedels mynt. Sådana mynt kallas dirhemer och var mycket värdefulla på vikingatiden. De innehöll mycket silver och hade ett fast värde. Det var vanligt att man klippte sönder mynten för att väga upp rätt mängd silver vid betalning och troligtvis därför det är en fjärdedel av ett mynt.
Kulturmiljölagen säger att fynd som är tillverkade i ädelmetall eller är äldre än från år 1850 måste erbjudas staten, som då kan välja att lösa in dem. I det här fallet valde Riksantikvarieämbetet att betala ut 1 000 kronor för hela myntet och 100 kronor för fjärdedelen.
Mynten ses som ett kulturhistoriskt värdefullt bevis på den handel och kontakt som fanns mellan Öland och övriga delar av världen under vikingatiden.
Kalmar läns museum har meddelat att de vill ta hand om mynten och införliva dem i sina samlingar efter att de konserverats.