Annons:

Sök

Annons:

1 000 jobb på fem år – Kalmar kommun inleder samarbete med företag

Michael Treschow och Mats Levin från Tillväxtinitiativet. Foto: Anders Blank

1 000 jobb på fem år – Kalmar kommun inleder samarbete med företag

Kalmar vill växla upp och få fram fler jobb. Till sin hjälp har de tagit den kände näringslivsledaren Michael Treschow. Tillväxtinitiativ Kalmar ska hjälpa företag att anställa 1 000 personer, detta under fem år.


 

Annons:

Det har varit på gång ett tag, det finns undanlagt fem miljoner kronor i budget på lika många år. Och nu på förmiddagen tog kommunstyrelsens arbetsutskott beslutet. Några timmar senare presenterades idén av Tillväxtinitiativets Michael Treschow och Mats Levin. 

– Det här var ett initiativ som startades i Malmö, sedan har det växt till flera kommuner. Nu är vi jätteglada att Kalmar vill vara med, säger Michael Treschow. 

Han är också glad för att vara i Kalmar. Under sin tid som vd på Atlas Copco besökte han fabriken flera gånger. 

Men nu är han här för att presentera projektet som går ut på att hjälpa företag att utvecklas. Målgruppen är verksamheter som har mellan 5-50 anställda och som har ambitionen att växa. 

– Vi har dragit den gränsen för det är här det finns tillväxtpotential för de här företagen, säger Mats Levin. 

Och kommunstyrelsens ordförande håller med. 

– 80 procent av nyanställningarna i landet görs av de här företagen, säger Johan Persson (S). 

Tillväxtinitiativ Kalmar vill vara en brygga mellan företagen och deras utvecklingsambitioner. De menar att de inte konkurrerar med Arbetsförmedlingen, Kalmar Science Park eller Nyföretagarcentrum. Att de har sin egen nisch. 

Och de har ett bra track record. De är idag verksamma i Botkyrka, Väsby och Nyköping. De arbetar med 300 företag som har anställt 1 700 personer. I Kalmar är ambitionen 1 000 nya jobb på fem år. 

Öppnar kontor i höst

– Skulle det stanna vid 700 är jag nöjd ändå. Det motsvarar vad hela Volvofabriken hade, säger Johan Persson. 

Kalmar kommun har gjort en upphandling. Och kommer att få redovisningar löpande om arbetet. Två personer kommer att sitta i styrelsen tillsammans med representanter för Arbetsförmedlingen och Tillväxtinitiativet. 

Planen är att öppna ett kontor i Kalmar med 3-5 anställda. 

– Vi jobbar främst med två frågor. Affärsutveckling och rekrytering. Det är nästan i alla fall vi som söker upp företagen. Har de ambitioner att växa så hjälper vi dem, säger Mats Levin. 

Men det finns flera positiva effekter.   

– Tillväxt skapar jobb, jobb skapar inkludering, säger Michael Treschow. Av de som anställts av företag som deltagit hos oss har 30 procent varit långtidsarbetslösa. 

Vad är det största problemet ni möter?

– Tid skulle jag säga. Företagsledare har ofta inte tid att ta emot oss, eller har inte haft möjlighet att se bolagets utveckling på längre sikt, säger Mats Levin.

Finns det risk att ni bedöms som en kommunal förvaltning?

– Det är själva grejen att vi inte ska upplevas så för att vi har helt fokus på företaget. Kommunerna har myndighetsutövning, vi kan möjligtvis underlätta med kontakter. 

De hade också en första träff med ett 15-tal företag under en lunch, där idéerna presenterades. 

Kontoret räknar med att vara på plats den 1 september.



Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: