Annons:

Sök

Annons:

Småföretagare upplever skillnader i lönsamhet – här är branscherna som flyger och dyker

Jörgen Djurstedt och Sanna Segergren, affärschefer på Ludvig & Co i Vimmerby, berättar att lönsamhetsutvecklingen skiljer sig mycket mellan olika branscher i småföretagens lönsamhetsrapport från Ludvig & Co. Foto: Ossian Mathiasson

Småföretagare upplever skillnader i lönsamhet – här är branscherna som flyger och dyker

Tillväxten hos många svenska småföretagare växte kraftigt mellan 2022 och 2023 och bromsade in under 2024. Ludvig & Co:s nysläppta rapport visar stora skillnader i lönsamhetsutvecklingen mellan olika branscher. 

Annons:

Ludvig & Co har i en ny rapport analyserat lönsamheten, vilket definieras som resultat efter avskrivningar, för Sveriges småföretagare under perioden 2022–2024.

Rapporten bygger på rullande tolvmånaderssiffror från cirka 2 000 svenska småföretags faktiska bokföring. Underlaget har analyserats för landet som helhet och på regional nivå utifrån 13 olika regioner.

Rapporten tittar även närmare på lönsamheten inom fem vanliga småföretagarbranscher: handel, bygg, konsulttjänster, service och transport. 

– Många företag växte kraftigt mellan 2022 och 2023 för att sedan se tillväxten plana ut under 2024. Omsättningen för svenska småföretagare i alla branscher minskade med 0,5 procent under 2024. Trots ökade kostnader och en potentiell minskning i hushållskonsumtion lyckades företagen i snitt öka resultat efter avskrivningar. Småföretagarna har lyckats förbättra lönsamheten med i genomsnitt 3,5 procent, säger Sanna Segergren, affärschef på Ludvig & Co:s kontor i Vimmerby. 

Stor skillnader mellan fem olika branscher

Det finns stora skillnader om man tittar på lönsamhetsutvecklingen mellan de fem olika branscherna. Konsultföretagen har lyckats öka lönsamheten med 30 procent och omsättningen med sju procent.

– Ökningen inom konsultbranschen har att göra med en ökad efterfrågan inom områden IT-tjänster och rådgivning kring områden som AI, säger Jörgen Djurstedt, affärschef på Ludvig & Co:s kontor i Vimmerby.

Positiva signaler kommer också från serviceföretagen där omsättningen ökade med sju procent och lönsamheten med 15,5 procent under 2024. Frisörer, mindre bilverkstäder och RUT-tjänsteföretag inom städning och flytt klassas som serviceföretag. 

– Mindre serviceföretag som riktar sig till konsumenter har haft ett bra 2024, säger Jörgen Djurstedt. 

Handeln är branschen som har haft det tuffast 2024 med en nedgång på 16 procent i omsättning och 50 procent i lönsamhet.

– 2024 var ett tufft år för handeln. En längre tid med höga räntor tog ut sin rätt under 2024 då omsättningen sjönk för handeln. Mat och räntor blev dyrare och det bidrog till minskad konsumtion samtidigt som lokal- och personalkostnader fortsatte öka och pressa lönsamheten, säger Jörgen Djurstedt.

Småföretagare inom transportbranschen noterar en lönsamhetsminskning på 27,1 procent. I byggsektorn sjönk lönsamheten med 5,4 procent.

– Faktorer som konjunktion, inflation och räntor har stor påverkan på byggbranschen. För småföretagare inom transport blev det ett rejält resultattapp under 2024. En del av det är ökade kostnader för fordon, drivmedel och hårdare konkurrens kopplat till den framväxande pakethandeln. Det kostar också mycket att hänga med i utvecklingen för att ha nyare och finare maskinparker, säger Jörgen Djurstedt. 

Dystra småländska siffror

Rapporten har även tittat närmare på lönsamheten för småföretagare på regionnivå och paketerat in de tre småländska länen – Jönköping, Kronoberg och Kalmar – i en region.

– Småföretagare i Jönköping, Kronoberg och Kalmar har sett en stadigt sjunkande omsättning och lönsamhet under 2023 och 2024. Lönsamheten har hämtat sig något under slutet av 2024 och det är troligtvis på grund av bättre kostnadsbesparingar. Fler och fler har blivit kostnadsmedvetna, säger Sanna Segergren.

Under de senaste åren har svenska småföretagare ställts inför svårigheter med alltifrån pandemieffekter, krig och stigande energipriser till inflation och höga räntor.

– Ökade kostnader och minskad hushållskonsumtion på grund av att konsumenter håller hårdare i plånboken kan till slut ha tagit ut sin rätt på småföretagarnas lönsamhet. Det har varit flera tuffa år med effekter från pandemin, höga räntor och omvärldsfaktorer med krig, säger Sanna Segergren. 

Inflation och styrräntan har växlat kraftigt under perioden som rapporten täcker och har påverkat småföretagens resultat. 

– Det är stor spridning mellan både regioner och branscher. Svenska småföretag kan oftast inte dra nytta av den låga svenska kronan och är mer beroende av en inhemsk efterfrågan på varor och tjänster, säger Sanna Segergren. 

Fakta

Ludvig & Co:s fem tips till landets småföretagare inför 2025:

1. Förstå vad du tjänar pengar på

2. Förstå och definiera marknaden i en affärsplan

3. Skapa en budget och följ upp den

4. Anpassa dig till det nya räntelandskapet

5. Håll koll på nya regler och stimulanser

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenskalmar.nu

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: