Annons:

Sök

Annons:

Grönområde vid Krusen pekas ut som ny plats för friluftsteater

Grannfastigheten vid Krusenstiernska pekas ut som mest intressant när det gäller ny friluftsteater. Foto: Kalmar kommun

Grönområde vid Krusen pekas ut som ny plats för friluftsteater

Vad händer med friluftsteatern när man slutar spela på Krusenstiernska? Grannfastigheten bredvid pekas ut som mest intressant. 

Annons:

Friluftsteatern på Krusenstiernska har varit en succé under många år och lockat turister och Kalmarbo. Men från och med 2026 så måste teatern hitta en ny plats. Kommunen har tittat på tre olika platser och just nu ligger Gullbrandssonska lyckan, den gröna ytan alldeles intill Krusenstiernska gården, mest i fokus.

Kommunen vill binda ihop platsen med Krusenstiernska gården och Kalmar rosenträdgård kan det skapas en större sammanhängande kulturpark. Går allt enligt planerna kan den första föreställningen på den nya scenen spelas redan sommaren 2026.

Förutom Gullbrandssonska lyckan har även Kalmar rosenträdgård och en fastighet intill Gamla kyrkogården (Valnötsträdet) undersökts som möjliga platser.

- Vid Gullbrandssonska lyckan ser vi att vi kan skapa helt nya möjligheter för den så uppskattade friluftsteatern, samtidigt som vi värnar och utvecklar allt det fina som vi redan har i form av Krusenstiernska gården och Kalmar rosenträdgård, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det är fortfarande tidigt i processen, det detaljerade uppdraget håller på att utformas. Men redan under kommande vecka kommer man att kunna se aktiviteter på Gullbrandssonska lyckan. Då drar nämligen georadar-mätningarna igång, som ska säkerställa att fornminnen som finns under marken inte skadas av en scen- och parkanläggning. 

Anpassad utformning med hänsyn till miljö och omgivning

- Det är oerhört viktigt att vi utformar kulturparken så att den anpassas till den omgivande bebyggelsen i Gamla stan, men också så att till exempel scenen kan avskärmas på ett bra sätt. Teaterverksamheten ska tillföra lust och energi till Kalmar, utan att det ska störa i området. Arbetet med utformningen startar upp nu, och så snart vi har lite mer konkreta förslag framme kommer vi att visa upp dem, säger Annette Andersson, kommundirektör. 

Avtalet mellan Krusenstiernska gården och Krusenstiernska teatern löper ut 2026, men tack vare den nya scenen kommer Kalmar kunna bjuda sina invånare och tusentals tillresta besökare på sommarkomedi även framöver.

- Vi blev ju lite förvånade när vi fick veta att vi inte kunde vara kvar på Krusen. Men vi har med fast beslutsamhet och tillsammans med kommunen lyckats vända detta till en underbar vision om en kulturpark. En park i Krusens anda som inte bara räddar traditionen med sommarteater i Kalmar utan också kan komma kalmariterna till glädje i en mängd olika sammanhang. Rödvita knutar, träd och buskar, nybryggt kaffe och skratten och musiken som studsar mot planket. En vision om en park som ser ut som om den alltid har legat där men som välkomnar alla. Där vill vi vara och där vill vi vara kvar, säger skådespelaren Robert Gustafsson, som tillsammans med Johan von der Lancken, Nöjeskontoret, står bakom den uppskattade sommarteatern.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: