Annons:

Sök

Annons:

M sätter personalsituationen främst –

Carl Dahlin och Malin Sjölander presenterar Moderaterna i Region Kalmar läns viktigaste valfråga: personalsituationen. Foto: Lotta Madestam

M sätter personalsituationen främst – "Brist på sjuksköterskor som vill jobba i regionen"

Regionen sägs hyra in personal för en kvarts miljard årligen. Det får Moderaterna i Region Kalmar län att sätta personalsituationen främst, som sin absolut viktigaste valfråga.
– Det är ingen brist på sjuksköterskor i Sverige, däremot är det brist på sjuksköterskor som vill jobba i Region Kalmar län. Resultatet blir stängda vårdplatser och vårdavdelningar.

Annons:

Det säger regionråden Malin Sjölander och Carl Dahlin, som haft ett heltidsuppdrag som vice ordförande i personalutskottet den här mandatperioden.

– Så jag har verkligen kunnat följa utvecklingen på nära håll och sett att vi behöver fördjupa oss i personalfrågorna, säger han. 

– Ohållbara arbetsvillkor orsakar personalflykt i regionen, tillägger han.

”Inte hänt någonting”

Det har fått Moderaterna att sätta personalsuituationen som sin absolut viktigaste fråga när det kommer till regionvalet.

– Jag sa redan 2010 som ledamot i dåvarande landstinget att vi skulle behöva fördjupa oss i personalfrågorna. Ingen riktigt trodde på mig då att det skulle bli hur stort som helst. Långsamt har den frågan vuxit och sista tiden har det nästan exploderat.

Partikollegorna Malin Sjölander och Carl Dahlin lyfter fram kostnadsutvecklingen.

– När jag började märka att frågan skavde, då lades omkring 40 miljoner kronor per år på att hyra in personal. Då var det mycket primärvård, det var några läkare som behövdes, redogör Malin Sjölander.

– I år kommer vi, för tredje året i rad, landa på en kvarts miljard. Det signalerar att det majoriteten gjort under mandatperioden inte har hjälpt, för då borde vi sett resultat nu. Det påverkar både kostnaden, kontinuiteten och personalens kompetensutvecklingsplan.

”Varnat för i fyra år”

Nyligen beslutades att stänga den palliativa avdelningen med åtta platser på grund av att man inte har personal, det har bara varit en fast anställd, uppger Sjölander och Dahlin.

– Man kan alltså inte ens hyra in personal länge och på kirurgavdelning två i Västervik har man en sjuksköterska anställd. Allt annat är inhyrt, eller pensionärer som går in. Nu har vi fått höra att också andra avdelningar drabbats av avhopp. Det här har vi varnat för i fyra år, det är ett bevis på hur sjukt systemet blivit.

Bristen på exempelvis sjuksköterskor lyfts ju ständigt som ett allt mer växande problem. Då hjälper det ju inte vem eller hur man styr regionen?

– Det finns 13 000 till 15 000 sjuksköterskor idag som inte jobbar i sjukvården. Det är ingen sjuksköterskebrist i Sverige, däremot är det brist på sjuksköterskor som vill jobba i Region Kalmar län, säger Carl Dahlin. Det har vårdfacken flaggat för under lång tid. Exempelvis har personalen tvingats jobba extrapass under sommaren, nu är det snack om sexdagarsveckor på vissa ställen där det är svårt att bemanna. Det gör inte regionen till en attraktiv arbetsgivare, utan folk säger upp sig. Resultatet blir stängda vårdplatser och stängda vårdavdelningar.

Vill tillsätta en kriskommission

Så vad vill då Moderaterna i Region Kalmar göra för att förbättra organisationen.

– Vi vill börja med att skapa en kriskommission med politiker, medarbetare och fackliga som tillsammans tittar på goda exempel och implementerar dem. Dessutom upplever vi att det fokuseras på föredömliga arbetsplatser. Vi skulle kunna utse 10-15 arbetsplatser där vi vet att det är jättestora problem och istället arbeta aktivt med våra största problemområden. Det går att jämföra med sjukvården, tar vi inte tag i det sjukaste kommer det bara att sprida sig.

Höjd lön och arbetstidsförkortning

Moderaterna lägger fram en palett av åtgärder för att kunna behålla den personal som finns. Där nämns lönerna som en viktig fråga, men också arbetsmiljön, som de menar seglat upp som kanske viktigare.

– Vi vill testa arbetstidsförkortning i synnerhet på akuten, på deras egen inrådan, där vi ser de största behoven av akuta åtgärder. Vi vill att de får verktygen att genomföra en modell med arbetstidsförkortning. Det tror vi skulle göra Region Kalmar till en attraktiv arbetsgivare och vi tror att det går att sätta igång med snabbt, säger Carl Dahlin.

– Akuten i Kalmar har tappat 100 medarbetare på fyra år, de är inte förlorade, utan de kan komma tillbaka om vi erbjuder arbetsvillkor som de kan acceptera, tillägger han.

Vad skulle det kosta och vad vill ni prioritera bort för att få fram de pengar som skulle behövas?

– Vi har inte satt någon prislapp utan det får vi se med kommissionen. Men vi kan börja med de 250 miljoner som vi lägger på hyrpersonal. Jag vill se en trestegsmodell där vi fimpar lite varje år, som vi långsamt för över till den egna personalen, säger Malin Sjölander och tillägger:

– Vi brukar säga att den egna personalen kostar ungefär hälften, då har vi kvar 120-130 miljoner kronor vi skulle kunna göra satsningar för. Börjar vi ta bort vårdplatser och har för lite personal överallt kommer patienterna bli sjukare. Nu får man prioritera ganska hårt när folk ska in på sjukhus.

Värnar de privata alternativen

Pressträffen var förlagd till Virserums Läkarhus i syfte att även understryka vikten av att värna de privata vårdutövarna, som Dahlin och Sjölander menar behandlas styvmoderligt. 

– De är en förutsättning för att kunna upprätthålla vårdkvalitén i länet. Alla privata aktörer är viktiga spelare i vårdutövandet i vår region. Vi klarar oss inte utan dem. 

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenskalmar.nu

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: