Annons:

Sök

Annons:

Så gick det i rysaren mellan KD-politikerna:

Gudrun Brunegård höll undan i kryssrysaren mot Carl-Wiktor Svensson.

Så gick det i rysaren mellan KD-politikerna: "Känns fantastiskt"

Det blev en rysare som väntat. Men när samtliga valdistrikt i länet är räknade står det klart att Gudrun Brunegård (KD) slipper städa ur sin lägenhet i Stockholm.
– Det känns fantastiskt, säger Vimmerbypolitikern.

Annons:

Fyra år till. Det får Kristdemokraternas Gudrun Brunegård i riksdagen. Hon utmanades av Carl-Wiktor Svensson som fick 527 personröster. Brunegård fick 271. 

Men eftersom Brunegård toppade listan behövde Carl-Wiktor Svensson få totalt 559 personröster för att kryssa sig förbi. 

– Det känns fantastiskt att väljarna har gett Kristdemokraterna i länet mandat för en period till. Att det blev en så rafflande krysskamp blev en direkt följd av att jag uppmuntrade nomineringskommittén att tillfråga Carl-Wiktor Svensson. Jag visste att han kunde utgöra ett hot mot mig, men jag visste också att han skulle bidra till att fånga upp många landsbygdsväljare. Vi har kompletterat varandra och stått sida vid sida, säger Gudrun Brunegård (KD).

Madeleine Rosenqvist, som fick 27 personröster, blir nu förste ersättare för Brunegård i riksdagen kommande mandatperiod.

Har du för avsikt att sitta hela mandatperioden?

– Det är min avsikt. Sedan kan man aldrig påverka sjukdom eller andra saker, men det är min plan. Jag vill gärna vara med en hel mandatperiod eftersom jag missade allt spännande då. 

"Går inte vända på en femöring"

Efter åtta år i opposition ser Kristdemokraterna ut att åter hamna i regeringsställning.

– Det känns fantastiskt. Efter alla dessa år i opposition har vi sett hur mycket av utvecklingen i vårt land som gått åt fel håll. Vi ser att vi inte kan ge den vård medborgarna har rätt till. Köerna växer och personalen flyr. Sedan har vi kriminaliteten, bränsle- och elpriserna. Det behövs en stark och stabil regering. 

Hur snabbt menar du att ni får rätsida på Sverige?

– Det går inte att vända på en femöring. I de kommande regeringspartierna och de som ska stödja finns det en stor samsyn i att lösa de olika utmaningarna Sverige har. 

Vad är ni överens om utom kärnkraften?

– Det är väldigt mycket kring kriminalpolitiken och både M, SD och i viss mån även L jämkade sig åt vårt håll med att vården behöver starkare statlig styrning mot slutet av valrörelsen.

Kan ni göra regionpolitikerna arbetslösa under den här mandatperioden?

– Vi vill flytta över hälso- och sjukvården till en statlig organisation. Nu ser de samma problematik som vi gör. I Norge utredde man i ett år innan man genomförde det. 

"Tycker inte det"

Brunegård vill att Moderaterna och Kristdemokraterna bildar regering med stöd från Liberalerna och Sverigedemokraterna.

– Vi har 18 år av dagliga möten med varandra och vet vad som är den gemensamma grunden och skiljelinjerna. Liberalerna har stöttat den socialdemokratiska regeringen och det är inte lika stabilt, även om de finns med i diskussionerna.

SD blev största parti på er sida av politiken. Är det inte rimligt att de då ingår i regeringen?

– Jag tycker inte det. Dels är de tre andra partierna avsevärt större tillsammans, dels finns det en del ideologiska skillnader också. Det är rimligt att de partier som gått till val på att regera tillsammans gör det. 

Hur utmanande kommer det bli att få L och SD att komma överens?

– I sakfrågor blir det inte svårt att komma överens. Sverige styrs på en budget nu som förhandlats fram av M, KD och SD. Det kommer nog att gå.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: