Annons:

Sök

Annons:

INFÖR EU-valet #5: Så ser toppkandidaterna från länet på valet

Patrik Davidsson är på plats 20 för Centerpartiet. Foto: Pressbild

INFÖR EU-valet #5: Så ser toppkandidaterna från länet på valet

Cirka 400 miljoner européer har rösträtt i Europaparlamentsvalet. Ibland kallas valet för "det bortglömda", men faktum är väldigt många kommunala beslut hänger på direktiv eller krav från EU. Vi tog därför tempen på alla som står överst på respektive partis valsedel. Vi tar partierna i storleksordning från senaste valet. Som femma kommer Patrik Davidsson, som är på plats 20 för Centerpartiet.

Annons:

*Vilka frågor ser du som viktigast för Kalmar län i EU-valet?

– För Kalmar län är den absolut viktigaste frågan jordbruksfrågorna. Det är en tredjedel av EU-budgeten och en sådan viktig del av näringen. Jag är specifkt för Kalmar län och vill från de flesta andra inte skära i jordbruksbudgeten. Ett stärkt djurskydd är också en av de viktigaste frågorna. Vi pratar om ökat stöd till Ukraina och lite långsökt kan man säga att ett tryggt EU ger ett tryggt Kalmar län. 

*Vilka frågor ser du generellt som viktigast inför EU-valet?

– Demokratifrågor kan låta flummigt, men tittar vi på utvecklingen i Europa med högernationalistpartier som ifrågasätter demokratiska processer och kvinnors rätt till sina kroppar, så är det något man i Europa måste slåss för. EU ska inte syssla med allt och vi ska plocka bort skogsfrågor och vargfrågan från EU, men EU är ett fredsprojekt och det finns inget så viktigt som EU just nu. Vi bygger ett bättre EU med varandra. Stora frågor nu är klimatutmaningarna och migrationsfrågan. Jag brukar ta ett exempel och det är för att jag som många andra tycker om att resa. Vi ska instagramma och googla, men för bara ett antal år sedan var det inte självklart att vi kunde det på grund av roaming. Därför tycker jag att EU är så oerhört viktigt. Vi EU-positiva måste bli bättre på att tala om fördelarna när andra vill bygga murar. 

*Hur ser du på betydelsen av EU-valet kontra det nationella valet?

– Jag värjer mig mot att jämföra. Jag förstår frågan och att det är lättare för någon i Kalmar län att prata om kommun- eller riksdagsvalet. Jag är en föreningsmänniska och är jag med i en förening så är det för att jag tror på den och vill bidra för att få den på rätt håll. Så ska vi använda EU. Jag kan kritisera EU, men vi är med och påverkar på flera nivåer. När vi ser hotet från Ryssland blir EU ännu viktigare. Jag ställde upp även för tio år sedan och aldrig hade jag trott att vi två mandatperioder senare skulle ha krig i Europa.

*Varför ska man kryssa dig?

– Jag går med sloganen "skicka en lantis till Bryssel". Det personifierar mig. Jag är mellanmjölk – grön och lagom fet – och vill man ha en person som står upp för miljöfrågor, landsbygdsfrågor och demokratifrågor ska man välja mig. Jag har lång erfarenhet av kommun- och regionpolitik och har ett genuint intresse för EU. Jag vågar säga när det finns saker EU inte gör bra utan att vara populist. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: