Annons:

Sök

Annons:

 • DUSSINTALS SD-POLITIKER FÖLJER AKTIVT NAZISTKONTO

  25 aktiva SD-politiker följer ett nazistkonto på Facebook. Det kan vår tidning berätta idag. Tre av dem är Lars Wistedt, riksdagsledamot, Robert Lindén, regionstyrelsens ordförande i Blekinge och riksdagsledamoten Kent Kumpula. Bilder: Printscreen, Sveriges Riksdag och Bildbyrån. Bilden är ett montage.

 • DUSSINTALS SD-POLITIKER FÖLJER AKTIVT NAZISTKONTO

  Här följer ett axplock av inläggen på kontot.

 • DUSSINTALS SD-POLITIKER FÖLJER AKTIVT NAZISTKONTO
 • DUSSINTALS SD-POLITIKER FÖLJER AKTIVT NAZISTKONTO
 • DUSSINTALS SD-POLITIKER FÖLJER AKTIVT NAZISTKONTO

DUSSINTALS SD-POLITIKER FÖLJER AKTIVT NAZISTKONTO

Åtminstone 25 aktiva och ledande SD-politiker över stora delar av landet följer ett aktivt nazistkonto på Facebook. En av dem är riksdagsledamoten Lars Wistedt, vice ordförande i försvarsutskottet. Det kan vår tidning avslöja idag.

Annons:

Fyra riksdagsledamöter. Två medlemmar i partistyrelsen. Mängder av gruppledare och ordförande i lokalföreningar över stora delar av Sverige. En tjänsteman i riksdagen. En ordförande i en regionstyrelse. En politisk sekreterare och en ombudsman. En ordförande i Ungsvenskarna.

De har åtminstone tre saker gemensamt. De är aktiva sverigedemokrater. De har politiska uppdrag här och nu. Och de är vänner med en tydlig nazist och Adolf Hitler-sympatisör på Facebook.

Beundrar Adolf Hitler

Utåt sett skyltar kontot med flera SD-symboler och Jimmie Åkesson som profilbild, men när vi får en källa accepterad som vän visar sig kontot innehålla en mängd nazistiska budskap.

Under de senaste dagarna har kontot publicerat ett tiotal inlägg med nazistiska symboler – bland annat fyra bilder på Adolf Hitler själv. I inläggen beskriver personen Nazityskland som ”Ett storslaget rike” och skriver öppet och beundrande om Adolf Hitler.

”Bevara Sverige svenskt den nordiska ljusa vita genen är den finaste du gamla du fria AH tyckte om den vita bäst”, skriver personen tillsammans med ett bildkollage med bland annat Adolf Hitler och Nazitysklands flagga. 

Hyllar nazistiska låtar

I ett annat inlägg med två olika bilder på Hitler står det ”AH 1889 till 1945 jag hyllar din sorts politik du älskade den vita se på vårat Sverige nu fruktansvärt” och ”hädanefter måste man prata om ras hudfärg och religion”. Kontot har fått stor spridning och över hundra gillamarkeringar.

Personen – en man Skåne enligt egen utsago – har också delat flera nazistiska kampsånger och beskriver dem som ”bra” låtar. En rasistisk omskrivning av nationalsången som går ut på att alla ”förrädare” ska skjutas – bland annat med textraden ”Politiker dinglar från lyktstolpar ned” får mannens gillande. ”Bra låt och texten borde göras till fysisk handling”, skriver han.

Andra bilder som publiceras är en överkryssad moské, en bild från 40-talet med skylten ”Judar och halvjudar äga icke tillträde” och Ku Klux Klan.

Flera kända SD-politiker på listan

När vi granskar kontot visar det sig att vänlistan fullkomligen kryllar av aktiva och högt uppsatta sverigedemokrater.

 • Här finns Magnus Olsson, gruppledare i Malmö och medlem i partistyrelsen.
 • Här finns Lars Wistedt, riksdagsledamot och vice ordförande i försvarsutskottet.
 • Här finns Mats Arkhem, riksdagsledamot.
 • Här finns Kristian Silbvers, riksdagsledamot.
 • Här finns Kent Kumupla, riksdagsledamot.
 • Här finns Robin Lennartsson, SD-tjänsteman i riksdagen.
 • Här finns Håkan Nyborg, regionråd i Jönköping.
 • Här finns Robert Lindén, regionstyrelsens ordförande i Blekinge.

Flera lokala politiker följer kontot

Totalt visar vår genomgång att åtminstone 25 sverigedemokrater med nuvarande politiska uppdrag för Sverigedemokraterna följer det aktiva nazistkontot.

Flera sverigedemokrater från länet finns också på listan: Göran Gustafsson från Hultsfred, Michael Erlandsson från Oskarshamn, Johan Karlsson från Emmaboda och Anton Liljegren Johansson – ordförande i Ungsvenskarna i Kalmar län och son till partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson.

Från kommunavdelningen i Kalmar är Micael Foghagen, Staffan Gundberg och Curt Gustafsson – som alla har uppdrag i både den lokala partistyrelsen och i fullmäktige – med på listan över följare.

En person med insyn i Kalmaravdelningen säger såhär om uppgifterna:

– Det är inte förvånande att det händer i SD, många sympatiserar i hemlighet med dessa budskap och när det inte får säga saker öppet så gör de saker i smyg. Att politikerna kommer försöka säga att de inte skulle ha vetskap om vad dom själva följer är inte bara deras standardsvar, utan ett svar som dom blir uppmuntrade att använda av riksorganisationen. Förvånande är det dock att just SD Kalmar har så många företrädare som följer dessa konton särskilt när partiet tidigare haft problem med före detta nazistiska företrädare. Man hade trott att partiet skulle rensa ut dessa personer men så verkar inte vara fallet. 

Skickade ut riksdagsledamot

Vårt avslöjande kommer i kölvattnet av att Sverigedemokraterna skickade ut riksdagsledamoten David Lång efter en skandal på partiets valvaka i Stockholm i söndags. Lång sjöng med i den högerextrema tolkningen av discohiten ”L’Amour Toujours”. I samband med att Expressen intervjuade toppolitikern Rickard Jomshof kom Lång till journalisten och ropade ”Ausländer Raus” – vilket betyder ”utlänningar ut” på tyska. När Lång insåg att hans sång spelades in försökte han handgripligen ta inspelningsutrustningen från reportern.

Låten har stoppats från att spelas på flera platser med tanke på hur den nyttjas i den högerextrema miljön.

Fotnot: Vi har även sökt igenom vänlistan efter politiker som företräder andra partier, men inte hittat någon. Vi har sökt partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson, men utan resultat. 

Här kan du läsa en intervju med två av SD-politikerna som kopplas till kontot. 

Fram till 13.50 den 14 juni stod det fel förnamn på Robert Lindén. Vi ber om ursäkt för detta.

Jakob Karlsson

Anders Blank

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: