Annons:

Sök

Annons:

Så påverkas du i Kalmar län av regeringens höstbudget

Gudrun Brunegård (KD), Marie Nicholson (M), och Mattias Bäckström Johansson (SD) under torsdagens pressträff

Så påverkas du i Kalmar län av regeringens höstbudget

Under torsdagsmorgonen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna den nya höstbudgeten för 2025, som innehöll nya satsningar för 60 miljarder kronor. I Kalmar län kommer det bland annat innebära 129 miljoner till sjukvården och 56 miljoner till skolorna.

Annons:

Av de 60 miljarderna som regeringen satsar nationellt går nästan 27 miljarder kronor till sänkt skatt som kommer hushållen till del i form av sänkt skatt på lön och pension, sänkt skatt på sparande och på bensin 2025.

På en pressträff berättar riksdagsledamöterna Marie Nicholson (M), Gudrun Brunegård (KD) och Mattias Bäckström Johansson (SD) vad den nya budgeten innebär för Kalmar län. En stor del av pressträffen kom att handla om det ekonomiska läget, och att regeringen kort sagt vill att det ska bli ”mer pengar i plånboken”.

– Vi behöver stärka hushållens köpkraft. Vi har sett en reallöneutveckling senaste åren under inflationen som gjort att köpkraften har gått tillbaka 10 år. Så vi förstärker jobbskatteavdragen, säger Marie Nicholson.

Mer lönsamt att arbeta

Bland annat ska det införas ett nytt jobbskatteavdrag som innebär att anställda i Kalmar län får ungefär 250 kronor mer i månaden. En annan skattesänkning ska göra att pensionärer får ungefär 100 kronor extra.

– Vi behöver också stärka arbetslinjen, det är en viktig del. Gapet mellan vad man kan få ut som mest i bidrag och som mest i arbete är alldeles för lite. Vi behöver att fler väljer att gå ut i arbete och fler som blir självförsörjare. Nu gör vi det mer lönsamt att arbeta, säger Marie Nicholson.

Regeringen vill också förbättra möjligheten att driva företag genom skattesänkningar och regelförändringar.

– Det som jag tror är viktigast för Kalmar län är Växa-stödet som vi nu utökar. Det blir nu lägre arbetsgivaravgifter för att anställa upp till två personer, tidigare var stödet för en person. Små företag ska kunna växa lättare och man ska kunna ta risken att anställa en till person.

Vad säger ni om kritiken att den nya budgeten främst lönar höginkomsttagare?

– Nej det håller vi inte med om, det är mycket av satsningarna riktar sig till låg- och medelinkomstintagare. I den här budgeten får alla som arbetar en skattesänkning.

”Psykiska ohälsan väldigt stor”

Vad gäller sjukvård är planen att 129 miljoner kronor går till Kalmar län. Närmare 22 miljoner av dem kommer gå till suicidpreventivt arbete, med både regionala och kommunala satsningar.

Vi vet att den psykiska ohälsan är väldigt stor, och första linjens psykiatri inom primärvården är ett effektivt sätt att tidigt fånga upp de som mår dåligt tidigt, säger Gudrun Brunegård.

Nationellt kommer man även göra en insats för att det ska bli billigare för de som är över 67 år att gå till tandläkaren.

– Vi vill att man ska komma bort från problemet att man inte går dit för att man inte har råd. Nu kommer nivån på tandvårdsstödet för de som är över 67 år ligga ganska nära den nivå som man har på den vanliga hälso- och sjukvården.

Satsar på regional utbildning för vuxna

I skolorna nationellt ska det satsas mer på läroböcker och ökat stöd för personalförsäkringar. Av den totala budgeten på 2,8 miljarder ska 56 miljoner av dem gå till skolorna i region Kalmar län.

– Där ingår bland annat en satsning på regionalt yrkesvux, för att vuxna ska lära sig ett yrke och få jobb genom det, säger Gudrun Brunegård.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: