Annons:

Sök

Annons:

Persson (S) om statsbudgeten – “Omvänd Robin Hoodskatt”

Johan Persson (S) är kritisk mot regeringens budget. Foto: Anders Blank

Persson (S) om statsbudgeten – “Omvänd Robin Hoodskatt”

I dag presenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) regeringens budget för nästa år. Det var en offensiv budget med stora satsningar. Men den togs inte emot positivt av kommunstyrelsens ordförande. “Såna som jag kommer att tjäna på det, men satsningarna borde ha gjorts på låginkomsttagare”.

Annons:

Det ljusnar för svensk ekonomi, det var det positiva budskapet som levererades när regeringen och SD presenterade sin budget under torsdagsförmiddagen. Den innehöll satsningar på 60 miljarder kronor, nästan hälften handlar om sänkta skatter. Det gäller för alla, men andra gynnas mer än andra. Den slår olika beroende på inkomst. För vanliga löntagare under brytpunkten handlar det om några hundralappar, för höginkomsttagare kan det vara så mycket som 3 500 kronor i sänkt skatt. 

Och just det här reagerar Johan Persson på. 

– Vi som har hög lön tjänar på statsbudgeten, de med låga inkomster kommer förlora, säger han. Det här är en omvänd Robin Hoodskatt.  

Men kommer inte sänkta skatter öka konsumtionen?

– För de som har låg inkomst är det så, inte för de som har hög.

Johan Persson (S) tror att det är ett strategiskt feltänk från Tidöpartierna att sänka skatten. Han hänvisar till en TCO-undersökning där man tittat på intresset för skattesänkningar. Där ska 80 procent ha svarat på att medlemmarna hellre vill se satsningar på välfärden än sänkta skatter. 

Hur påverkar budgeten Kalmar kommun?

– Vi håller på att räkna med det. Vi fick tidigare reda på att statsbidragen skulle sänkas. Jag har varit inne och tittat på tabellverket men där är informationen borta. Men vi kan nog inte räkna på att det blir höjda bidrag till region och kommuner. Varslen inom sjukvården kommer att fortsätta, lärarna kommer fortsatt att stressa.

 

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: