Annons:

Sök
Höga ambitioner med budget – “Kalmar ska vara en av landets bästa kommuner”

Johan Persson (S) presenterar majoritetens förslag till budget. Foto: Anders Blank

Höga ambitioner med budget – “Kalmar ska vara en av landets bästa kommuner”

Majoriteten har presenterat sin budget. Det blir den nionde budgeten i rad utan besparingar och siktet är högt ställt. “Vi ska bli en av landets bästa kommuner”.

Annons:

Det är bekymmersamt i kommunsverige. Lågkonjunktur och höga räntor har ställt det och många kommuner räknar med underskott och inför besparingar. Dock inte Kalmar. Under tisdagen presenterades majoritetens förslag till budget. 

– Det är en välfärdsbudget, säger Liselotte Ross (V).

Och det kanske stämmer med tanke på var de största satsningarna sker. Det handlar om äldreomsorgen och socialförvaltningen som får merparten av satsningarna, det handlar totalt om 60 miljoner kronor. Det handlar bland annat om ett nytt äldreboende i den södra kommundelen. Socialförvaltningen stöttas också med nästa lika mycket medel, detta för att täcka ökade kostnader för placeringar och utbyggnad av LSS. 

– Vi gör detta för att täcka upp de statsbidrag som vi inte får av Tidöregeringen, säger Johan Persson (S). Det är 46 miljoner kronor i statsbidrag som försvinner. 

Samtidigt är det en försiktig budget. Enligt majoritetspolitikerna gäller det att bygga upp en stabil soliditet. 

– Vi gör också om vårt sätt att jobba. Vi har i den politiska ledningen ta fram mycket färre mål och istället se till att nämnderna ska utforma verksamheten efter deras förutsättningar, säger Erik Ciardi (C). 

I budgeten avsätts också medel för att anlägga en ny arena som bland annat ska ta över sommarteatern från Krusenstiernska, satsningar på kollektivtrafik och nya cykelleder. Det görs en extra satsning på damidrott, en utbyggd fotbollsplan i Rockneby och en ny konstgräsplan i Rinkabyholm. 

I budgetlundan framgår också att ambitionen är att göra Kalmar till en av landets bästa kommuner.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: