Annons:

Sök

Annons:

Oppositionen samlade sig, röstade för återremiss om Muren

Detaljplanen Bergskristallen innehåller även stadsradhus. Skiss: Tengboms arkitekter

Oppositionen samlade sig, röstade för återremiss om Muren

Den omdiskuterade detaljplanen om Oxhagen kom upp dagens kommunstyrelse. En samlad opposition röstade för återremiss och kommer göra samma sak på fullmäktige.

Annons:

Årets första heta politiska debatt har handlat om detaljplanen över Bergkristallen, ett område i Oxhagen. Det har främst rört sig runt de plan som Kalmarhem har som går ut på att bygga ett enormt bostadskomplex med drygt 120 lägenheter. Som i folkmun redan fått namnet “Muren”. Debatten har rört, volym, gestaltning men kanske främst om hur man bygger i ett socioekonomiskt utsatt område. 

Under tisdagen kom frågan upp på kommunstyrelsen. Beslutet blev att skicka att godkänna förslaget och låta kommunfullmäktige ta beslut. Men Kalmaralliansen i förening med MP och SD protesterade och yrkade på återremiss. Även om de inte fick något för det så kan de, och det kommer de att göra, ställa till problem i kommunfullmäktige. Där kommer de yrka på återremiss och då krävs bara en tredjedel av rösterna. Så är det lika sammansvetsade som i kommunstyrelsen så måste beslut tas om. 

– Det handlar främst om att vi tycker det är fel med den här typen av byggnad i det här området. Vi har tittat på internationell och nationell forskning, vi tror att en byggnation på den plats kommer att förvärra situationen i Oxhagen, inte förbättra, säger Hanne Lindqvist (M) oppositionsråd. 

Vill se en mix mellan att hyra och att äga

Hennes kollega Christopher Dywik (KD) menar att det kommer att skapa problem om man ytterligare ökar på med hyresrätter. 

– Det finns idag 74 procent hyresrätter i området. Forskning visar att det är viktigt att få balans mellan hyreslägenheter och äganderätter. 

Liberalerna menar att själva platsen är dålig. 

– Det här är nära en farlig godsled, vi veta att det är svårt att bygga här och saneringen av marken kommer att bli dyr. Dessutom finns en stor risk att länsstyrelsen kommer att överklaga bygget. Det handlar inte så mycket om gestaltning som kanske förts fram i debatten. Det handlar om att det är en dålig plats att bygga på. 

Max Troendlé (MP) saknade de mjukare värdena i detaljplanen. 

– Vi hade önskat att socialnämnden hade varit inblandade och fått säga sitt i detaljplanen.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: