Annons:

Sök

Annons:

Klart med ny seriestruktur inom innebandyn – här är förändringarna

Det blir från och med säsongen 2025/2026 ny seriestruktur på herrsidan inom Småland Blekinge innebandyförbund. Foto: Bildbyrån

Klart med ny seriestruktur inom innebandyn – här är förändringarna

Från och med säsongen 2025/2026 får herrinnebandyn i Småland och Blekinge ny seriestruktur. Nytt är att C-lag tillåts i seriespel och division 5 införs med tre serier. 

Annons:

Tävlingskommittén inom Småland Blekinge innebandyförbund har beslutat om en ny seriestruktur på herrsidan från och med säsongen 2025/2026. Den stora förändringen är att det blir tillåtet med C-lag i seriespel, att division 5 införs med tre serier och att antalet serier i division 4 halveras från sex till tre. 

– Vi kommer tillåta C-lag i vårt seriesystem, införa division 5 med tre serier och halvera antalet serier i division 4. Vi lägger dessutom ner herrutveckling där vi under de senaste åren sett en trend att vi får få anmälda lag. Det händer att lag drar sig ur och gör att det blir väldigt långa avstånd, säger Stefan Franzén, verksamhetsledare på Småland Blekinge innebandyförbund. 

Att införa C-lag i seriespel har varit en önskan från en del föreningar, bland annat Westerviks IBK. 

– Vi på förbundet har haft mycket dialog med WIBK och de har även varit på oss om detta. De ser behovet av att ha ytterligare lag i seriesystemet. WIBK har till årets säsong sökt dispens hos oss för att få spela i Östergötland med sitt C-lag och det har vår styrelse godkänt, säger Stefan Franzén.

Oklart om C-lag får till division 4

Förbundet kommer under årets säsong jobba med frågan om huruvida C-lag ska få avancera till division 4 och hur spelarförflyttning ska gå till mellan serierna.

– Många föreningar är positiva till C-lag. Sedan finns det alltid olika synpunkter på om C-lagen ska få avancera eller inte. Det gör att tävlingskommittén avvaktar med den frågan och kommer jobba med den under säsongen för att få ett så bra beslut som möjligt. 

Årets säsong blir kvalificerande säsong för lagen i division 4. Den nya seriestrukturen påverkar inte division 2 eller division 3.

– När vi presenterar vårt dokument med upp- och nedflyttning i september kommer det framgå hur det kommer gå till för kommande säsong. Då kan man läsa vilka platser man måste ta för att få vara kvar i division 4 och vilka platser som betyder degradering till division 5. 

Vad är er förhoppning att den nya seriestrukturen ska leda till?

– Fler lag i seriespel. Vi ser faktiskt att innebandyn i Småland och Blekinge ökar vad gäller antalet licenser och vi vill se till att föreningarna får möjligheterna till att spelarna får speltid i våra serier. 

"Föreningarnas arbete ger effekt"

Enligt Stefan Franzén ökar barn- och ungdomsverksamheten något enormt, framför allt på flicksidan. 

– Många föreningar är ute på skolor och erbjuder innebandy och det gör att man får in väldigt mycket nya medlemmar. Föreningarnas arbete ger effekt. Är man duktig på att jobba med skolor får man stor utväxling av pengarna som man skjuter in i ett sånt projekt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenskalmar.nu

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: