Annons:

Sök

Annons:

Debatt: Montera ner wakeboardbanan

Debattören vill att man omedelbart monterar ner wakeboardbanan. Foto: MostPhotos

Debatt: Montera ner wakeboardbanan

Wakeboardbanan som sedan sommaren 2021 finns uppmonterad rakt in i badviken vid Långvikens badplats godkändes av kommunens politiker utan bygglov och i strid med gällande detaljplan. 

Annons:

Nu år 2024, har såväl Mark- och Miljödomstolen som länsstyrelsen gjort bedömningen att wakebordanläggningen strider mot gällande detaljplan. Det rimliga är att banan omedelbart stängs och monteras ner.

Lars Johansson (S) och Peter Akinder (S) hävdar i pressen att övriga anläggningar i Långviken (bollplaner) skulle vara hotade samt att beskedet inte är motiverat av länsstyrelsen.

Länsstyrelsens beslut avser wakeboardbanan och inget annat. Motiveringen till beslutet beskrivs utförligt av Länsstyrelsen under rubriken "Motivering till beslutet". Kalmar kommuns politiker är nu beredda att genom ett snabbspår ändra gällande detaljplan för att rädda wakeboardbanan.

Det sätt på vilket wakeboardföreningen tillåtits lägga beslag på Långviksudden genom uppförande av friggebod, ett stort soldäck, brygga, grillplats samt diverse utrustning, är oacceptabelt. Det har lett till en privatisering av udden och därmed utestängning av människor som vill bada, simma och använda platsen för rekreation.

Ett fåtal föreningsmedlemmar har möjlighet att åka i stor utsträckning varje dag. Vid dessa åkningar hörs ett ständigt gnisslande ljud från anläggningen som stör besökare och badande.

Hur kan man ha anläggningen när båttrafik är förbjuden

Om man ska anlägga nya vattenaktiviteter måste det ske på en noggrant utvald plats där man inte kraftigt inskränker tillgången till en centralt belägen badplats.

Det är oerhört viktigt att värna om miljöer och aktiviteter som är tillgängliga för alla, framför allt barn och ungdomar, oberoende av ekonomiska förutsättningar. Wakeboardåkandet riktar sig på grund av den höga kostnaden för att åka till en mycket liten grupp.

Utanför bryggorna i badviken finns skyltar "båttrafik förbjuden, badområde". Hur är det då möjligt att anlägga en motordriven bana där man förflyttar sig mycket snabbt in i badviken?

 

Jeanette Stålgren

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: