Annons:

Sök

Annons:

Smittskyddsläkarens hoppingivande liknelse:

Lisa Labbé Sandelin tror att vi är nära slutet på pandemin. Foto: Anders Blank

Smittskyddsläkarens hoppingivande liknelse: "Vid en vätskekontroll nära mål"

Det är inte läge att vifta med flaggan eller andas ut helt. Det menar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin, som dock är mycket optimistisk.
– Man kan likna det vid en vätskekontroll nära mål, säger hon.

Annons:

Under drygt två års tid har vi lärt oss att leva med pandemin. Covid-19, karantän, kraftiga begränsningar och stora inskränkningar i människors rörelsefrihet.

Pandemin har verkligen lagt sordin över allt ända sedan tidig vår 2020. 

Onsdagen den 9 februari försvinner i princip samtliga restriktioner. Dessutom kommer viruset klassas ned och inte längre betraktas som en samhällsfarlig sjukdom.

Är det läge att gå ut och vifta med flaggorna som vid ett krigsslut? Inte riktigt än, enligt smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

– Man ska se det som en ny fas och inte som ett avslut. Vi har upplevt många olika faser och med den omikrontopp som är är det förväntat att det kommer vända ned. Både min gissning och förhoppning, utifrån hur det sett ut på andra platser, är att det kommer vända ned snabbt. Sedan är det svårt att veta framöver om nya varianter tar över eller om vaccinets effekt tar slut. 

Men det är inte läge att andas ut helt?

– Man kan likna det vid en vätskekontroll ganska nära mål.

Vi är så pass nära slutet?

– Ja, det tror jag. Nu är vi inne på tredje året och virusen behöver historiskt ungefär tre år för att hitta en balans och anpassa sig till människan. Låt oss hoppas att det här var den sista stora vågen, men samtidigt har det här viruset ändrat spereglerna flera gånger, så man bör ändå ha en mental beredskap kring att något annat kan hända. Jag tycker ändå att det känns ganska ljust nu, säger hon och fortsätter:

– Virusets intresse är att bli lagom farligt. Om viruset är för aggressivt tar det död på sig själv. Det kan inte fortsätta föröka sig då, så för viruset gäller det att hitta en nivå där det är lagom farligt. Jag tror att vi har kommit dit och att viruset har hittat sina optimala egenskaper för att anpassa sig till människan.

"Höga smittotal"

Lisa Labbé Sandelin säger att torsdagens besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten var väntat.

– Vi är i ett annat läge nu. Visserligen är det höga smittotal, men det är en sjukdom som inte beter sig på samma sätt som från början. Vi har en väldigt god vaccinationstäckning och ett förändrat virus. Restriktionerna är inte proportionerliga till en mildare sjukdomsbild och ett mindre tryck på IVA-vården. Men det är fortsatt viktigt, även om restriktionerna och provtagningsindikationen ändras, att följa läget.

Var det här det sista vi såg av restriktioner i den här pandemin?

– Det som blir spännande är när det gått så lång tid sedan senaste vaccindosen att den har fått minskad effekt. Kanske framåt hösten eller vintern kan det börja röra på sig igen. Då kanske man behöver fylla på med vaccin till vissa grupper, men det beror på vilka varianter som dominerar framöver.

Men tror du att det blir nya restriktioner då?

– Min gissning är att det inte blir det. Naturligtvis beror det helt och hållet på vad som händer och det jobbigaste skulle vara om en väldigt smittsam och farlig variant tog över. Forskarna tror att det är mindre sannolikt, men då skulle man nog behöva gå tillbaka till ett visst mått av restriktioner. Jag tror snarare att det blir mer som influensan eller andra säsongsvirus, som kommer och går på vintern, och där vissa grupper behöver vaccinera sig. 

"Använt sitt sunda förnuft"

En stor anledning till att restriktionerna kan avvecklas är att trycket inom intensivvården inte alls ökat i relation till den skyhöga smittspridningen.

– Det är intensivvården som är intressant och där ser man nationellt att omikron inte alls leder till samma IVA-behov. 

Har det vänt i Kalmar län nu?

– Det är alltid svårt att säga. I början av veckan ser vi alltid en nedgång av logistiska och tekniska skäl. Vi har väldigt höga nivåer och det har nog inte riktigt vänt ned ännu. Även om restriktionerna försvinner så ska vi tänka att det är mycket smitta i samhället och man ska använda sitt sunda förnuft. 

Är det ett för tidigt beslut som har fattats då?

– Det vet vi först efteråt. Det är svårt att tajma det exakt och om det var rätt eller fel tidpunkt är svårt att veta. Jag kanske hade velat se att det gick ned lite mer först, men man måste också se om åtgärderna och restriktionerna är rimliga och proportionerliga. Vi är i ett sådant läge nu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: