Annons:

Sök

Annons:

Rekordfå trycksår hos patienter i länet

Det var rekordfå trycksår i länet vid den senaste mätningen. Foto: Pressbild

Rekordfå trycksår hos patienter i länet

Aldrig tidigare har andelen trycksår som uppstått på sjukhus varit lägre. Det visar en ny mätning i regionen. 

Annons:

I början av oktober genomfördes en mätning av inneliggande patienter kring förekomsten av trycksår i Region Kalmar län. Tre patienter på länets tre sjukhus hade vid mättillfället trycksår som uppkommit under sjukhustiden. Det kan jämföras med tio patienter vid motsvarande mätning förra året. 

På länets sjukhus hade totalt 4,1 procent av patienterna tryckskador eller trycksår. Siffran omfattar både trycksår som uppstått på sjukhus och trycksår patienten hade sedan tidigare. 

När det gäller trycksår som uppkommit på sjukhus var siffran 1,0 procent, vilket är det bästa resultatet i länet sedan mätningarna startade år 2008. 

– För att nå de här resultaten krävs ett långsiktigt arbete med stort engagemang på alla nivåer. Medarbetarna på vårdavdelningarna jobbar aktivt för att förebygga trycksår. Dessutom är de duktiga på göra hud- och riskbedömningar när patienterna kommer till sjukhus, säger Ann-Catrin Karlborg, som är patientsäkerhetssamordnare på Region Kalmar län.

Ingen nationell mätning

Regionen har redan sedan tidigare varit bäst eller bland de bästa i landet när det gäller trycksår. I år genomfördes ingen nationell mätning, men regionen har ändå valt att fortsätta med mätningarna lokalt.

– Regelbundna mätningar gör att vi behåller vårt fokus på det förebyggande trycksårsarbetet. När vi ser resultatet kan vi konstatera att det är välinvesterad tid. Målet är naturligtvis att ingen ska drabbas av trycksår eller tryckskador när de ligger inlagda på sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Tre till tio patienter har haft trycksår på mätdagen som de fått på sjukhus de senaste åren. Mellan perioden 2008 och 2010 var det 35 till 50 patienter som hade det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: